Тръгна делото срещу Ембака от Сандански: Бизнесменът Методи Бачев и трети братовчед на жертвата пред съда в Благоевград: Николай Чивиев не беше агресивен, не знам да е бил осъждан

Служителят Бойко Илиев: Във фаталния ден към нас с Николай полетяха камъни, видях го как се свлича, изгубих съзнание

30-04-01-2222
Методи Бачев (вляво) преди влизането му в съдебна зала за разпит.

Шефът на строителна фирма „Агромах” Методи Бачев даде показания пред Окръжен съд-Благоевград по повод убития на автомагистрала „Струма” от Емил Първанов-Ембака легионер Николай Чивиев. Съдебното заседание срещу Ембака стартира точно в 10 часа вчера и започна с разпит на свидетели. Освен Методи Бачев бе разпитан и Бойко Илиев, колега на убития работник Николай Чивиев и пряк свидетел на трагедията. „В злополучния ден с Николай бяхме заедно на мястото, където той бе убит. Към нас двамата изведнъж полетяха камъни. След секунда видях как Николай се свлича на земята. Започна да посинява. Извиках да донесат вода, поляхме го. До нас спря някакъв автомобил, после ми се губят моменти, сигурно съм загубил съзнание”.

30-04-01-%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bb-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b5%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d0%ba%d0%b0Това каза в съдебна зала колегата на убития мъж – Бойко Илиев, който бе разпитан като пряк свидетел на престъплението. По време на заседанието на магистратите стана ясно, че той отговарял за видеонаблюдението и техническите средства, свързани със сигурността. На фаталната за Николай Чивиев дата – 26 юни 2015 г., пътувал в неговата кола „Форд Мондео”. Били на трети пост на строящия се Лот 4 на автомагистрала „Струма”. Край тях профучала кола, а Чивиев тръгнал след нея. „Настигнахме я и спряхме на 3 метра пред нея. Николай слезе, а аз останах, за да си облека сигналната жилетка. От другата кола излезе мъж и изведнъж към нас полетяха камъни. Николай взе палка и удари предното стъкло на автомобила. Излезе жена, която започна да вика: „Емиле, стига, викайте полиция”. Нещата сякаш се успокоиха. Дойдоха още два автомобила, един от пристигналите мъже счупи стъклото на нашата кола”, разказа още Бойко Илиев. Управителят на „Агромах” Методи Бачев, който е трети братовчед на убития, пък бе категоричен пред съда, че Николай Чивиев не е бил агресивен и че не знае да е бил осъждан в отговор на въпрос на защитата на подсъдимия. Нито пък знае, че през 2015 г. неговият служител е имал дело в София за реабилитация.

Емил Първанов-Ембака е обвинен за извършено убийство по хулигански подбуди. Той ще бъде съден, че чрез нанасяне на удар с камък по главата умишлено е умъртвил Николай Чивиев от София. Загиналият работел в „Агромах Роуда“ ЕООД като координатор от 3 ноември 2014 г. Отговарял и организирал обезпечаването на строителството с материални ресурси, оперативно управление на строителните дейности, технически надзор на съоръженията, решавал оперативно проблемите, възникнали в процеса на строителната дейност. Както писахме, 750 000 лева кръвнина искат трите деца на легионера Николай Чивиев. Двете дъщери на убития – 15-годишната Ирина и 8-годишната Никита, предявиха граждански искове чрез своите майки за по 300 000 лева ведно с лихвите за претърпени неимуществени вреди. Двете и пълнолетният син на легионера – Тони Чивиев, който иска 150 000 лева заедно с лихвите, бяха конституирани като частни обвинители. Съдът обаче на предишно заседание отхвърли претенциите за дължими имуществени вреди на непълнолетната и на малолетната наследници на Чивиев подсъдимият да им плаща издръжка до навършване на пълнолетие като дължими имуществени вреди.