Тръмп иска всички посланици на САЩ да напуснат постовете си

trump-obama

Няма да се прави нито едно изключение за дипломатите на Барак Обама

Екипът на Доналд Тръмп по прехода издаде общо нареждане назначените от президента Барак Обама посланици да напуснат постовете си до 20 януари.

Тогава е встъпването в длъжност на новия президент.

Новината съобщи американският посланик в Нова Зеландия, цитиран от Ройтерс и БТА.

“Аз ще си тръгна на 20 януари”, заяви Марк Гилбърт в съобщение в Туитър.

Нареждането, което важи за всички, “без изключения”, се съдържа в изпратена от Държавния департамент на 23 декември грама, уточни посланикът, като потвърди информация във в. “Ню Йорк таймс”.

Вестникът цитира дипломатически източници, според които предишните американски правителства – и републикански, и демократически, са удължавали сроковете, за да имат възможност посланиците, особено тези с деца в училищна възраст, да останат в съответните страни още няколко седмици или месеца.

Представители на Държавния департамент и на екипа на Тръмп по прехода не бяха открити за коментар, отбелязва Ройтерс.

Ако нареждането бъде изпълнено, САЩ може за месеци да останат без утвърдени от Сената посланици в ключови държави като Германия, Канада и Великобритания, отбеляза “Ню Йорк таймс”.

Висш представител от екипа на Тръмп е казал за вестника, че в тази мярка няма злонамереност и че единствената й цел е да гарантира, че дипломатическите представители на Обама ще напуснат постовете си навреме, точно както и хилядите политически помощници в Белия дом и федералните служби.

Готвейки се за встъпването си в длъжност, Тръмп твърдо смята да не остави на поста му нито един политически назначен от Обама служител и да анулира много от постигнатото от предшественика му в областта на външната и вътрешната политика, пише още “Ню Йорк таймс”.

Дипломати са казали пред вестника, че нареждането ги е хвърлило в смут и ги принуждава спешно да търсят решения и да си осигурят визи, за да могат децата им да си довършат срока.