Тръмп обяви безрезервна подкрепа на Япония след севернокорейските ракети

 

29-13-05-44Южна Корея и САЩ се договориха да разгледат всички възможни варианти за отговор на провокациите на Пхенян.

САЩ подкрепят Япония “на 100 процента”, заяви президентът Доналд Тръмп след изстрелването на севернокорейската ракета, предаде „Ройтерс”, цитиран от Би Ти Ви.

“Искам всички да разберат и да са напълно наясно, че САЩ стоят зад Япония, своя велик съюзник, на 100 процента”, каза Тръмп пред репортери във Флорида по време на съвместна пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.

Южнокорейското външно министерство заяви, че ракетният опит представлява не само явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност, но и сериозна заплаха за мира и стабилността на Корейския полуостров и в международната общност като цяло. Според изявлението повтарящите се провокации от страна на Северна Корея доказват ирационалния характер на режима на Ким Чен-ун, маниакално обсебен от разработването на ядрената си и ракетна програма.

Южна Корея и САЩ се договориха да разгледат всички възможни варианти за отговор на севернокорейските провокации по време на телефонен разговор между американския съветник за националната сигурност Майкъл Флин и южнокорейския му колега Ким Кван-джин.

Администрацията на Тръмп е очаквала севернокорейска провокация скоро след встъпването на президента в длъжност и ще обмисли широк спектър от варианти за отговор на ракетния тест на Пхенян, но балансиран така, че да покаже решителността на САЩ, като в същото време избегне ескалацията, заяви пред „Ройтерс” анонимен американски правителствен представител. “Това не беше изненада. Севернокорейският лидер обича да привлича внимание в подобни моменти”, каза той.

Новата администрация също така вероятно ще засили натиска над Китай да обуздае Пхенян, добави той, намеквайки за изразеното от Тръмп в миналото становище, че Пекин не е направил достатъчно на този фронт.

По думите на източника на „Ройтерс” Тръмп и екипът му вероятно ще обсъдят серия възможни реакции, включително нови американски санкции за затягане на финансовия контрол, увеличаване на американските военноморски и военновъздушни сили на Корейския полуостров и около него и ускорено инсталиране на нови системи за противоракетна отбрана в Южна Корея. Но предвид това, че тестът не е бил с междуконтинентална ракета, както заплашваше Пхенян, и че не е извършен нов ядрен опит, в реакцията си Вашингтон ще се стреми да избегне разпалване на напрежението.