Трънски туристи и доброволци възстановиха отнесен мост

Пътеката от Ломница остава абсолютно непроходима до пролетта

Нов мост има по пътеката към връх Драговски камик. Направиха го от  Трънското туристическо дружество с помощта на доброволци и силна подкрепа от Българския планинарски съюз. Както писахме, трънските туристи алармираха за труднопроходими пътеки след природните стихии, бушували  миналата седмица. Тогава придошлата река беше отнесла моста при Бежанската пещера. „Имаме още малко довършителни работи по моста, но може да се премине по него напълно безпроблемно и безопасно и сега“, казаха участниците в инициативата.

Трънското туристическо дружество успя да се справи и с почистването на пътеката към връх Щърби камик от десетките паднали буки. От повалени дървета и храсти е прочистена и пътеката Горочевци-връх Плоча.

Туристите и доброволците получиха много поздравления за доброто дело. „Вие сте достойни българи. Бъдете здрави и много щастливи. Поздравления, момичета и момчета. Гордея се, че има такива радетели на природата ни. Бъдете все така отговорни българи“, коментираха Мила Лазарова и Роси Нанкова.

От дружеството продължават с огледите и разчистването на пътеките в Трънско. От там съобщиха, че по пътеката от Зелениград към връх Руй е имало малко паднали клони, които вече са отстранени. Пътеките от Забел и Зелениград към върха са в перфектно състояние. Тази от Ломница обаче е абсолютно непроходима и ще остане такава най-вероятно до пролетта.

„Маршрутите от Лялинци до връх Любаш и жълтата маркировка към Драговски камик бяха проходими без проблем, но тези два дни разчистихме допълнително, с което и те вече са в перфектно състояние. Все пак имайте предвид, че все още има лед по скалния праг към Драговски камик по жълтата маркировка“, допълниха от Трънското туристическо дружество.