Туристите в Сапарева баня все още са много малко

  • Кметът Калин Гелев: Хората видяха, че проблемът е сериозен. Проявяват здрав разум и чакат този вирус да отмине напълно

  • Служителка в местен ресторант: Българите вече нямат толкова възможности, много от тях загубиха работата си

Пандемията от коронавирус сериозно удари туристическия бизнес по целия свят. В Сапарева баня, която през последните години се превърна в една от предпочитаните дестинации за много туристи, местните хотелиери и ресторантьори също загубиха много от въведеното извънредно положение.
„Вяра” потърси мнение от персонала на два от най-известните и посещавани ресторанти в курортното градче. И на двете места клиентите все още са кът, но остава надеждата, че постепенно потокът от туристи ще се увеличи.
„Има някакво раздвижване, но все още е значително малко. Малко по-добре е от първия ден, когато нямаше никакви клиенти. По принцип туристите идват събота и неделя и през уикенда имаме повече работа. Но като цяло оборотът ни е много слаб. Предполагам, че това се дължи не толкова на притеснение у хората, колкото на липсата им на възможности в момента. Знаете, че много от тях загубиха работата си, докато други временно не получаваха заплати. Това със сигурност се е отразило на техния бюджет и най-вероятно в момента нямат възможност да си позволят посещението на ресторанти. Надявам се, че ситуацията ще се подобри”, коментира пред „Вяра” служителка на един от най-големите ресторанти в Сапарева баня.
Нейните колеги от друго централно заведение също се оплакаха от липсата на клиенти.
„Още е трудно положението. Къщите за гости са празни и все още няма никакви туристи. Колегите от хотелите също са много разтревожени, защото въпреки разхлабването на част от мерките все още нямат резервации. Много лошо се получи, че и абитуриентските вечери и празненства отпаднаха, което също ни лиши от доста клиенти. Дано положението се подобри, защото бизнесът ни много пострада”, разказаха от персонала на втория ресторант.
Според кмета на община Сапарева баня Калин Гелев всичко това е напълно нормално с оглед на пандемията от опасния вирус.
„Не бих казал, че моментната ситуация в туристическия бизнес е по-добра, отколкото беше преди няколко седмици. Туристите все още са предпазливи. Потокът от туристи далеч не е такъв, какъвто беше и както сме свикнали да го виждаме. Няма и да стане толкова бързо, това ни е ясно. Това е нормално, хората видяха, че проблемът е сериозен. Проявяват здрав разум и чакат този вирус да отмине напълно. Всеки има чувство за съхранение и се пази. Имам надежда, че от следващия месец нататък туристическият бизнес ще потръгне”, каза кметът Калин Гелев.
Той допълни, че жителите на сапаревобанските села, работещи в ТЕЦ „Бобов дол”, които бяха заразазени с COVID-19, вече са добре:
„Всички жители на общината, които дадоха положителни проби за коронавирус, вече са добре. Излекувани са и карантината им мина. Има още 3-4 други жители на нашата община, които в момента са под карантина, но скоро ще изтече”.