Туристите от ТД „Осогово“ в Кюстендил изпращат емоционална година: Намръщените хора и пандемията в планината изглеждат смешни

Дружеството има амбициозни планове за поставяне на нова туристическа маркировка през 2021 г.

Туристите от ТД „Осогово“ в Кюстендил са едни от най-запалените и страстни пътешественици в региона. За тях да пътешестваш не значи винаги да отидеш далеч. По думите им – съкровищата са на едно сърце разстояние. Защото смисълът на всичко е вътре в самите нас.

„Тръгвайки към планината, предвкусвайки девствената красота и пленяващите гледки, скрити в нея, ние, туристите от туристическо дружество „Осогово“-Кюстендил, с нетърпение всяка седмица попивахме жадно кристално чистия въздух и мириса на дървета, листа и растителност. Споменът за града – забързаните, намръщени хора, зарази, пандемии, мръсотията и многото коли, тук в планината изглеждат нереални и дори смешни. Оставяйки големия, плувнал в мъгла град, ние се наслаждавахме и изцяло бяхме в плен на съвършената природа, усещайки нищо друго освен блаженство и хармония“, категорични са ентусиастите.

Зимният сезон и за тях започна с надеждата за една многообещаваща година.

Туристите са категорични, че всички посетени места са им вдъхнали сили, вяра и надежда. Сред тях са Конявската планина, с гледките от връх Виден, връх Драговски камък (1118 м), или както е по-известен като трънския Матерхорн в Гребен планина, закътаните кътчета на Ерулската планина с връх Каменитица, екопътеката “Петлюка” във Вискяр планина…

Кюстендилските туристи се включиха и в националния традиционен туристически празник „Свети Атанас” в Етрополе. По думите им истинско удоволствие е било да се видят на едно място толкова много позитивни и щастливи хора. „Голямото гостоприемство и чудесната природа ни кара да се върнем отново по тези красиви места. Специална благодарност на Катя Дочева и всички участници в организацията на празника“, уточни секретарят Силвия Михова. И продължи с обзора:

„В сезона на водопадите през пролетта пътешествията ни бяха до Бистришкия водопад, в затънтената и криволичеща клисура в местността Самоковището, магическия водопад Света Анна при китното село Смоличано, Врабченски водопад, водопада при село Полска Скакавица. Това са места, които си струва да се посетят. Посетихме и язовир “Пчелина”. Вълшебство, към което винаги нещо ще ни тегли.

Разходката ни из дебрите на Влахинска планина ни припомни, че тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи от градската среда напълно. Само на около 3 часа от село Пастух има  600-годишен цер (вид дъб). Уникалният феномен е с обиколка 8,90 м, височина 19 м. Девет човека, хванати за ръце, обгърнаха дървото. След множество снимки, заредени от красотата и енергията на дървото, посетихме и Руенския манастир “Св. Йоан Рилски”, зад чиито стени се крият множество предания, свързани с покровителя на българския народ – свети Иван Рилски.

Само за един ден в Рила човек може да се нагледа на страшно много красота. Там е пълно с вода и зеленина, реки и езера, които в комбинация със заобикалящите върхове изглеждат като истинска триизмерна картичка. Един много живописен, слабо населен и тежичък бе кръговият маршрут от ЦПШ “Мальовица” – Йончевото езеро – Страшното езеро – х. “Мальовица” – ЦПШ. Друго магическо място в Рила планина, на което се насладихме, бе в местността Кирилова поляна – Сухото езеро – Рилски манастир. Така ние, кюстендилските туристи, успяхме да вкусим красотите на Рила“.

Туристи от цялата страна и тази година се включиха в традиционното изкачване на първенеца на Осоговската планина – връх Руен, петия по височина сред планинските върхове в България. Кюстендилските туристи не направиха изключение. А ето какви впечатления още сподели Силвия Михова: “Който се е разходил из България, се е уверил, че страната ни е красива. Но който е видял Родопите, е сигурен: България е неземно красива! Родопите са усещане. Емоция. Приключението ни започна от язовир “Въча” по екопътеката от комплекс „Чилингира“ до село Осиково, където на една висока скала, наречена „Орлова гледка“, ни очакваше нашият водач Асен Бодуров. Магическите звуци ни напътстваха към него. Втория ден програмата беше много амбициозна. Предстоеше ни да изкачим четири върха, да се насладим на родопските песни, дивите поляни, панорамни скали, непристъпни гори. Тръгнахме си усмихнати с приповдигнато настроение, като отнасяхме с нас частица от красотата и усмивките на гостоприемните хора от село Осиково, като си обещахме отново да се върнем тук.

Заедно с туристите и водача Сотир от Дупница през септември изкачихме връх Ореляк, Свещник, Ушите – най-високия връх на Южен Пирин, и връх Муторок.

Кулминацията на емоциите обаче предстоеше, когато потеглихме нагоре по билото на Врачанската планина. Природата е уникална. Страховита, величествена, недостъпна. Величественият отвес на Кобилини стени, гледките от първенеца на Врачанския Балкан, връх Бегличка могила, внушителната пирамида на връх Остра могила, оброка под Радов връх, паметника на дядо Йоцо и музей на баба Илийца в село Челопек“.

Представители на ТД „Осогово” – гр. Кюстендил и тази година участваха в традиционното изкачване на Черни връх – 2290 м (Витоша), за да отбележат 125 години организиран туризъм в България. Една част от кюстендилската група избра живописния маршрут от хижа “Селимица”. Втората група тръгна от хижа “Алеко”, като преди това се наслади на ценните стенописи в Драгалевския манастир “Света Богородица Витошка”, основан през 1345 г.

В сезона на златните багри и кестените кюстендилските туристи поеха към живописните водопади в гънките на Беласица и загадъчната Огражден планина.

Всяка година клубът по воден туризъм „Струма 2012” организира воден поход по река Струма. Целта е да се популяризира горното течение на река Струма. Участват  каякари от Димитровград, София, Пловдив, Варна, Бяла Слатина, Троян, Враца, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Нова Загора и др. Клубът взе участие в националния воден поход по река Тополница, водния поход по язовир “Жребчево” и горното течение на р. Тунджа и други.

Спортен клуб по ориентиране „Руен – 92“ към туристическо дружество „Осогово“-Кюстендил и тази година бе домакин на откритото състезание по ориентиране. Стартираха състезатели от 10 до 85-годишна възраст, представители на 20 клуба от страната. През отчетния период спортно-тренировъчната дейност на СКО ”Руен – 92” – гр. Кюстендил участваха в 12 национални и републикански купи и държавни първенства по ски и лятно ориентиране.

Велосипедистите от велоклуб „Гайда“ към ТД ”Осогово”-Кюстендил направиха интересни преходи в района. Туристическият хор „Осоговско ехо”, с диригент Димитър Цветков, участва в някои от проявите на града. В акцията „Да изчистим Кюстендил“ туристите почистиха участъка от с. Богослов до х. “Осогово”.

През настоящата 2020 г. и следващата година дружеството има амбициозни планове по отношение на поставяне на нова туристическа маркировка и поддръжка на съществуваща на територията на община Кюстендил. Изготвен бе план за възстановяване на съществуващите маршрути и маркиране на нови такива. Подменени бяха старите и откраднати табели, сменени бяха счупените и паднали колове с нови, така че маршрутите да бъдат приятни и безопасни за туристите.

„Трудно е да се определи кое от всичките ни мероприятия е най-доброто. Едва ли на друго място по света има такова съчетание и разнообразие от планини, равнини и реки, събрани на едно място и изпълнени с толкова много природна красота, както в България. Наше човешко задължение е да опазим мястото, където живеем, и за тези, които идват след нас“, категорични са от туристическо дружество “Осогово”.

Краси Ценкова