Туристическият данък в Сапарева баня няма да поскъпва, вдигат се други такси

Ивайло Станикин положи клетва.

Общината освободи от наеми фирмите, останали без работа през декември заради пандемията

В община Сапарева баня няма да има увеличение на туристическия данък, стана ясно на последното заседание на Общинския съвет, провело се в курорта на 30 декември. Докладната записка, с която се предлагаше увеличението, е оттеглена от вносителя й – кмета Калин Гелев, съобщено бе по време на сесията. Предложението е оттеглено, за да не се натоварва допълнително бизнесът в настоящата критична ситуация. Известно е, че заради пандемията туристите намаляха, хотелите и ресторантите работят с намален капацитет и са затваряни. Така хотелиерите ще бъдат облагани с данъка, приет през 2012 г. Както писахме, туристическият данък в Сапарева баня е един от най-ниските в областта. Въпреки това събираемостта на налога е ниска, а приходите – изключително недостатъчни за осигуряване финансирането на програмата за развитие на туризма и популяризирането на общината като туристическа дестинация.

Васил Маргин и Славчо Коларски

Местният парламент в курорта увеличи други данъци и такси, плащани от местното население. Отменена бе наредбата за определянето и администрирането на местни данъци, такси и цени на услуги, приетата през 2012 г. и действаща досега. Данъкът върху недвижимите имоти ще бъде 2%, за придобиване на имущество – 2,6%. Данъкът за превозните средства ще е от 0,34 до 2,10 лв./kW, в зависимост от мощността на автомобила. Патентният данък ще е от 6 до 45%, в зависимост от зоната на действие. С нови цени ще са услугите, предоставяни от местната администрация. Въвеждат се нови такси – една от тях е за легализация на многоезичен документ, което ще струва 50 лв. Промените касаят услуги, свързани със Закона за териториалното и селищното устройство – издаване на скици и т.н. Въвежда се такса за издаване на скица за допълнително застрояване. За населени места извън града ще се плаща 100 лв., а за града – 150 лв. Увеличението в таксите на останалите административни услуги е между 50 ст. и 1 лв. Поскъпват депонирането на земни маси, строителни отпадъци и отпадъци от растителен произход, тротоарното право, издаването на разрешително за отсичане на единични дървета. Регламентира се и ползването на нов тип пластмасова кофа за смет от 140 литра, таксата за която е 250 лв. За в. „Вяра” промените коментира председателят на Общинския съвет Васил Маргин. Досега в община Сапарева баня действаше една наредба за местни данъци и такси. Сега наредбите стават две – едната за местните данъци и другата само за таксите на територията на общината. В първата наредба по отношение на данъците предложението за туристическия данък бе оттеглено от вносителя и се запазва сегашният данък. С две думи туристическата такса не се увеличава на база реализирана нощувка. По отношение на втория проект за наредба, който касае таксите на услугите, извършвани от общинската администрация, също отпаднаха текстове, които касаеха пряко всеки един жител и ползвател на територията на общината.

Тук също трябва да благодарим на вносителя, че резонно и навреме внесе необходимите промени, за да не будим излишно обществено напрежение. Както досега, така и занапред няма да се заплаща такса гробно място”, което се предвиждаше в предварителния проект за наредба. Ако мога да групирам двата вида такси, първата група са таксите, свързани с издаване на документи. Тук промените, които се предлагат и бяха приети, са с увеличение от 12 лв. на документ. Новото, което е по регламент на Европейския съюз, е, че се въвежда нова такса от 50 лв. за легализация на документи. Тя е такава, защото се изисква и заплащане на община Сапарева баня към външни ползватели на документи.

ОбС – Сапарева баня

Целта е общината да не бъде на загуба от тази такса от 50 лв. Втората група такси, които се предлагат, са по отношение на строителството. Прецизира се наредбата от 2012 г. Отпадат текстове, защото Законът за устройство на територията беше променен. Увеличението на еднократните документи, които не са свързани с това колко голям е обектът, е средно с около 20 до 50 лв. в съответните категории. Увеличението, което касае съответните обекти, в зависимост от тяхната големина на база квадратен или линеен метър, е средно с по 1 лв. на квадратен метър или 1 лв. на линеен метър. Това са с няколко думи промените, които претърпяха наредбите”, обясни Маргин. Председателят на местния парламент посочи и мотивите за поскъпването на ставките. „Тези ставки за услуги не са повишавани от 2012 г. В това време многократно се увеличаваше и минималната, и средната брутна работна заплата в общинската администрация. Нормално е заплатите на служителите, чиято работа е свързана с изготвянето и издаването на тези документи, да бъдат обезщетени отнякъде”, каза ОбС шефът.

 

Наредбата бе приета с 11 гласа „за” и 2 „против”. Подкрепата си не дадоха Вергил Андреев и Явор Дамянов.

Съветниците одобриха извършените през 2020 г. от ВиК-Паничище инвестиции за 34 498, 38 лв. и приеха инвестиционната програма на общинското дружество за следващата година в размер на 73 000 лв.

С друго решение местният парламент освободи от наеми за м. декември фирмите, ползващи общински обекти, които не са работили заради пандемията. Дадено бе и съгласие общината да кандидатства за отпускане на средства по програмата за осигуряване на топъл обяд за нуждаещи се в условията на коронакризата. На сесията не присъства кметът на общината Калин Гелев, който се възстановява след заболяване, и е заместван от зам.-кмета Славчо Коларски. Това бе първото заседание за новия общински съветник Ивайло Станикин от ПП „Възраждане”. Станикин положи клетва и бе включен в две постоянни комисии – по ТСУ и по транспорт, безопасност на движението и обществен ред. Новият съветник е завършил колеж в Благоевград, специалност „Организация и управление на хотели и ресторанти”. От 7 г. е управител на акваклуба, намиращ се в бившата минерална баня в Сапарева баня, която бе предоставена на концесия на бизнесмена Александър Илчев. Ивайло Станикин заема мястото на отишлия си преди дни инж. Сашо Иванов и е син на неговия брат.

Юлияна КОЛЧАКОВА