Туристи от Кюстендил възстановиха информационната табела край вековните секвои в Ючбунар

Туристи от Кюстендил възстановиха информационната табела край вековните секвои в местността Ючбунар. Това съобщи Силвия Михова, секретар на Туристическо дружество „Осогово“. По думите ѝ доброволци от туристическото дружество и кметът на село Богослов са възстановили счупената информационна табела. Тя дава информация за гигантските секвои, но преди време е била вандалски съборена.

„Направихме и поход до секвоите и почистихме района около тях. Мястото е много замърсено, особено на паркинга, където преминаващите туристи със своите автомобили са си изхвърлили отпадъци. Поставихме и табелки с призив за чистота и дано вече всички посетители секвоите и поели от тяхната енергия не си оставя отпадъците около тях“, каза още Михова.

Трите вековни секвои гигантея се извисяват в центъра на малка горичка от по-млади секвои в местността Ючбунар в района на кюстендилското село Богослов. Това са най-старите и най-високи секвои в България. Посадени са през 1890 година от лесовъда Йордан Митрев. Трите секвои са високи над 30 метра, а обиколката на най-голямата е 9 метра. Те са обявени за природна забележителност през 1989 година.