Туристи похапват бъркада и кукурини в Банско, гледат на живо „сноване” и дърворезба

С взаимен интерес и ползотворни срещи продължава Международната седмица на ръчното традиционно изкуство в Банско. Участниците от балканските страни и Централна Азия имат ежедневна наситена програма, в която са включени разнообразни дейности.

 

Задругата на банските механи „Уникално Банско” организира за гостите кулинарен тур. В знаменити местни заведения  собствениците лично показаха приготвянето на оригинални бански ястия като бъркада, курбан, кукурини и кустурета по прашаритски. Сладкодумен разказвач на историята, традициите и обичаите на Банско бе Елена Калайджиева, а за да бъдат разбрани от всички, за превода се грижеше ученичката от СУ “Неофит Рилски” Александра Полежанова.

Във Веляновата къща майсторката Мария Кушлева демонстрира „сноване” – как навремето са подготвяли основата за тъкане на ръчни станове, а майстор Верен Чучулайн покани в работилницата си гостите, за да видят как парчета дърво се превръщат в художествени изделия. Никола Кулин показа пък тънкостите на дърворезбата, която има вековни традиции в Банско.

В рамките на Международната седмица на ръчното традиционно изкуство бе организиран и един нестандартен базар на изделия на майстори от Сърбия, Турция и централноазиатските републики високо в Пирин. По време на събора „Илинден” на хижа „Бъндерица” туристите можеха да разгледат и купят оригинални ръчни изделия на занаятчиите.

Демонстрациите на занаятчии от различни страни и от България продължава всеки ден от 17 часа пред Туристическия информационен център, а шатри на базара са разположени пред читалище „Никола Вапцаров”, музей „Никола Вапцаров” и църквата „Света Троица”.

 

Снимки: Община Банско