Туристи: Хижа „Синаница” без дърва на минус 17 градуса

  • Не сме длъжни да отопляваме извън сезона, заявиха от стопанисващото дружество

  • Наемателят Бойчо Стоименов: Младежки компании се забавляват по 4-5 дни и запасите свършват

Хижа „Синаница” е без дърва – за това алармираха туристи в социалните мрежи. Te публикуваха и снимки, от които става ясно, че запасите са напълно изчерпани. В същото време снежната покривка е над 100 см, а минималните температури – около 15-17 градуса под нулата след влошаването на времето през последните няколко дни.

Хижата се намира на около 2200 м надморска височина в Пирин планина. Тя е изходен пункт за връх Синаница, извисяващ се на 2516 метра. Постройката е масивна, на два етажа. Стопанисва се от ТД „Синаница 2000” в Кресна, а в момента неин наемател е Бойчо Стоименов.

„Хижата не работи през зимния сезон. Не се заключва, за да се използва в случай на необходимост, например при спасителни акции”, обясни за „Вяра” шефът на ТД „Синаница 2000” Петър Галчев. По думите му това е причината за създалата се ситуация. „Туристи се качват там, въпреки че от октомври до юли няма хижари. Това го правят на своя отговорност. Предимно млади хора, качват се, настаняват се – има легла, завивки. И естествено – запасът от дърва свършва за нула време. Не е наше задължение да се грижим за отоплението, при условие че хижата не е действаща”, допълни Галчев.

Той предупреди, че извън сезона в х. „Синаница” няма и течаща вода. По принцип не е желателно да се предприемат преходи до там в зимни условия, категоричен е шефът на туристическото дружество. „Лавинната опасност е повишена, а и по самия маршрут има доста стръмни и хлъзгави участъци. За съжаление през последните години в района имаше два инцидента, завършили фатално – планински гид и младо момиче загубиха живота си. Това не спира повечето туристи, но нека имат едно наум и преди тръгване да се обадят на хижаря на телефон 0896 798040. Той може да ги насочи за пътя и условията там”, каза още Петър Галчев.

Самият наемател Бойчо Стоименов коментира за „Вяра”, че не е информиран за проблема.

„Всяка година зареждам по 4-5 кубика дърва в хижата, въпреки че не работим през зимата. Планина е – всичко става. Закъсват хора, правят се спасителни акции. Нали трябва да се отопляват. Но работата е там, че се качват младежки компании, забавляват се по 4-5 дни и много ясно, че дървата ще свършат. Не мислят, че и други ще имат нужда. Това е въпрос на лична отговорност на всеки, който посещава планината”, заяви Стоименов.

По информация на „Вяра” в момента на хижа „Синаница” няма бедстващи хора. През последното денонощие там минималната температура е била минус 17 градуса.