Турската лира възобнови спада си преди Курбан байрам

До края на годината предстои падеж на турски дългови книжа за около 7 млрд. долара

 

След три поредни дни на възходяща корекция, в петък турската валута се оказа под нов натиск от продажби, връщайки се обратно на психологическото ниво от 6 лири за един щатски долара.

Заплахите от страна на САЩ за допълнителни икономически санкции спрямо Анкара във връзка с дипломатическия скандал около американския пастор Андрю Брънсън, както и серията слаби икономически данни от Турция сякаш подновиха инвеститорските притеснения около турската валутна криза.

Подновеният спад на лирата се дължи отчасти и на притеснения около кредитния рейтинг на Турция с оглед на факта, че след края на петъчната търговия агенция “Стандард енд Пуърс” ще направи преглед на суверенния рейтинг на страната, съобщи БНР.

Трябва също така да се има предвид, че турските финансови пазари ще бъдат затворени от обяд в понеделник (21-ви август) до края на следващата седмица (до 25-и август включително) за мюсюлманския празник Курбан байрам.

Всички това доведе до драматично поскъпване на щатския долар с повече от 7% само в рамките на днешната търговия обратно над психологическата бариера от 6 лири към двудневен връх около 6,3300 нивото.

По този начин сякаш беше сложен край на стабилната тридневна възходяща корекция на турската валута от нейното рекордно дъно около 7,2400 лири за долара от понеделник (13-ти август) до тазседмичен връх към 5,6850 нивото (достигнат от лирата по време на търговията в четвъртък). Само в рамките на настоящия месец турската лира се обезценява с близо 20% спрямо зелените пари, като от началото на годината тя загуби над 40% от стойността си.

Междувременно оповестен в петък анализ на френската банка Societe General показва, че турската държава и фирми са изправени пред погасяване на задължения по облигации в чуждестранна валута за общо около 3,8 млрд. долара през октомври.

“Турските потребности от външно финансиране са големи”, посочи Джейсън Доу от Societe General в анализ за клиенти на банката, цитиран от Ройтерс. “Страната има най-висок дълг, деноминиран в щатски долари, сред останалите развиващи се пазари, като краткосрочният външни задължения за са 180 млрд. долара, а общият външен дълг е около 460 млрд. долара”, допълни той.

Изчисленията на Societe General показват, че турските фирми ще се сблъскат с падежи до края на годината за 1,8 млрд. долара на облигации, деноминирани в “твърда” чуждестранна валута, като в същото време предстои падеж и на държавни облигации за 1,25 млрд. долара, или става въпроса за общо 2,3 млрд. долара, които трябва да бъдат платени. Според френската банка най-тежкият месец за погасяване на външни задължения е октомври, когато ще бъде дължима главница за 3 млрд. долара и лихви за около 762 млн. долара.

“Плащанията по главница и лихви трябва да бъдат внимателно наблюдавани до края на годината, тъй като драматичната обезценка на турската лира ще оскъпи погашенията на корпоративните задължения с цели 25% в сравнение с юни”, отбеляза Джейсън Доу.

Според данни на Thomson Reuters обаче, до края на годината предстои падеж на турски дългови книжа за около 7 млрд. долара, като повече от 90% от тях за банкови облигации.

Новият спад на турската лира може да поднови напрежението на фондовите борси и сред валутите на останалите развиващи се пазари, отразявайки се негативно и на инвеститорските настроения на европейските и американските капиталови пазари.