Турция решила: Връща в България Митьо Очите

Димитър Желязков-Митьо Очите

Чакат се документи, после ще се организира конвоирането

Турските власти са одобрили екстрадицията на несебърския бос Димитър Желязков, пише “24 часа”, като се позовава на свои източници. От прокуратурата заявиха, че нямат официална информация за това, но не изключиха новината да е вярна.

Близки на Митьо Очите казаха, че самият той искал по-бързо да приключи процедурата и да бъде върнат в България.

Според неофициална информация делото за екстрадицията на несебърския бос е било гледано преди около петнайсетина дни, но все още в България не са получени необходимите документи от турската страна. Те трябва да пристигнат в правосъдното министерство, след което да се организира конвоирането на Митьо Очите в България, обясниха бургаски юристи.

Желязков бе арестуван в Истанбул в началото на август т.г., а броени дни преди това при акция на специализираната прокуратура в Бургас и съседни градчета бяха задържани 19 души. Част от тях бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркотици с лидер Димитър Желязков.

Самият той бе задържан в луксозен хотел в Истанбул заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За 24 часа с тях бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. По-късно срещу Бенчев бе повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина. Оказа се, че на името на зърнения бос са били запазени три стаи в турския хотел, като в една от тях се настанил Митьо Очите с приятелка.
Желязков и Бенчев се срещнали предния ден в Гърция, след което несебърлията, който вече бил издирван от Интерпол с червена бюлетина, е транспортиран до Турция с един от автомобилите на общинаря.
Сред обявените за издирване бе и несебърският хотелиер и общински съветник Пейко Янков, син на убития бивш шеф на местния парламент в Несебър и крупен хотелиер Димитър Янков.
Пейко Янков се предаде сам и в момента е в ареста, обвинен в рекет.
Зад решетките остават и задържаните през август приближени на Очите – Венцислав Христов, Радослав Николов, Иван Пишиев и Иван Найденов. Единствено Йордан Въчев, за когото се смята, че е въртял погребалния бизнес на групировката, бе пуснат под домашен арест заради заболяване.