Търговецът Димитър от Рупите дари над 100 корена разсад домати на дупничани

Пенсионерката Василка Божилова от Крйници произвежда най-добрия разсад домати и пипер.

 

Вдовицата Василка Божилова на пазара: С минималната пенсия едва свързвам двата края, хората са безпарични и обезверени

Димитър от Рупите шашардиса дупничани, като им остави безплатен разсад едри пикирани домати на пазара вчера. Около обед Димитър, който останал доволен от продажбите си, решил да дари последните над 100 корена домати. Димитър помолил колежките си от Дупница да раздадат разсада му безплатно на хора с по-малки финансови възможности.

Дарените над сто корена разсад домати от зеленчукопроизводителя Димитър от Рупите

Иначе цената на разсад домати на дупнишкия зеленчуков пазар варира от 0,15-0,25 лв. до 0,30 лв. Пикираните домати са по 0,50 лв. корена, а краставичките, пъпешите, тиквичките и дините се продават около левче. На дупнишкия пазар много търсени са  разсадът домати и пипер от селота Бураново и Крайници. Най-възрастната местна производителка на разсад домати и пипер е Василка Божилова от дупнишкото село Крайници, която от над 30 години се грижи за зеленчукова градина. Василка е вдовица и твърди, че минималната пенсия, която получава, е за наникъде.

„В момента сме разтури държава, хората са отчаяни, безпарични и обезверени. Преди си гледаха градинки пенсионерите и поживяваха повече, защото работата на полето калява организма. Сега масово българите не доживяват и до пенсия, а младите не са служили казарма, нямат никакъв ред в живота, нямат работа, търсят да продадат имоти и градини и да бягат по чужбина”, с горчивина сподели леля Василка.

От дупнишките бизнесмени най-много разсад си накупиха братята Петър и Красимир Портарски, които са превърнали двора на склада си в овощна градина.