Търговците на преместваеми обекти от центъра на Дупница – в задънена улица

Не знаят каква ще бъде съдбата им след 31 януари

Собствениците на павилионите в центъра на Дупница все още са в недоумение къде биха могли да преместят обектите си, които трябва да бъдат премахнати от централната градска част. Преди няколко месеца те са получили уверение, че ще имат възможност да продължат дейността си на други места в града. По думите им обаче подобна информация на този етап липсва.

Както е известно, от кметството обявиха, че на 31 януари изтича 3-месечният срок от влизане в сила на Наредбата за реда и условията за разполагане на преместваемите обекти, монументално-декоративни и рекламно-информационните елементи и осъществяване на рекламната дейност на територията на община Дупница. В този срок собствениците на преместваеми обекти, рекламни, информационни и декоративно-монументални елементи, поставени без правно основание, са длъжни да ги премахнат за своя сметка. При неизпълнение на това задължение те ще се премахват принудително, а на нарушителите ще се налагат санкции по Глава седма от Наредбата.

„При срещата с кмета преди няколко месеца ни беше казано, че ще има обявени общински терени на други места в центъра извън територията на площада. До момента обаче нямаме информация за такава схема, а се заговори, че ще ни махат в края на месеца. Как така ще премахнат обектите от раз? Как така при тази здравна и икономическа криза ще останем на улицата точно сега? Също така не знаем дали всичко това се отнася само за нашите павилиони, или и за други заграждения, които се намират на центъра. Помните, че събраха подписка от над 500 дупничани, които ни подкрепят. Също така дадохме и своите предложения за ремонт и козметични промени, но никой в този Общински съвет не ни брои за нищо“, направиха емоционален коментар пред „Вяра“ собственици на павилионите. Те допълниха, че в края на миналата година са получили отговор от тогавашния областен управител Александър Пандурски. В него накрая е отбелязано, че търговците имат право да обжалват. „Уведомявам ви, че в случай че зачитате така приетите критерии и в частност така приетата наредба за незаконосъобразна, разполагате с правна възможност да оспорите същата пред Административен съд – гр. Кюстендил, без ограничение във времето“, завършва писмото си тогавашният областен управител.

Всички собственици ще направят среща помежду си в близките дни, за да решат какви стъпки да предприемат.

Димитър ИКОНОМОВ