Търговците от ГУМ-Дупница: Очакваме фалити!

Сертификатите означават фалити за нас, каза Кирилка.

Градският универсален магазин в Дупница е сред обектите, които ще изискват зелен сертификат от клиентите си. От 21 октомври, когато се въвеждат новите противоепидемични мерки, в магазина ще могат да влязат само хората, притежаващи изисквания от здравните власти документ. „На входа ще има човек, който да проверява. Задните врати ще са затворени за клиенти, няма да се ползват.

Павел Лондрев е категоричен, че новата мярка убива търговците в магазина.

Ще се влиза само през централния вход и ще се допускат само клиенти, които имат сертификат”, обясни служителка от администрацията на ГУМ, която настоя да остане анонимна. Вчера тя запознаваше наемателите на щандовете на първия етаж с новите правила. Търговците са категорични, че поредната мярка срещу Ковид-19 ще е пагубна за тях. След като няколко месеца не работиха заради затварянето на магазина, увеличените неколкократно наеми, това ще е следващият удар за наемателите на търговски площи в общинския обект. Хората зад щандовете са отчаяни и обезверени. Очакват фалити.
„Всички негативи понесохме. Клиентите ще изчезнат. Няма да има клиенти, защото при мен пазаруват възрастни хора. Те нямат сертификати и нямат намерение да имат. Това значи, че ще стоим тук и само ще плащаме наеми. Както винаги. Ние сме потърпевши винаги били и в момента ни чака негативизъм”, коментира Милка Богданова, която от години продава прежди и кинкалерия.

Елена Йорданова

„Моите клиенти са млади, но повечето са от малцинството – необразовани, неубедени. Те никога няма да се ваксинират и ми го казват всеки ден. От тия, които идваха тука досега, всеки казваше това: „А-а, че се ваксинирам!” Работят си магазинчетата, работят си хранителните магазини. Не е ГУМ единственото место, където човек може да си купи нещо. Това нас ни убива. А плащаме 2000 лв. наем…”, заяви Павел Лондрев от съседния щанд за конфекция. И допълни: „Говорили сме си с колежката, която е на моето мнение. Логично е народът да се ваксинира. Ние с нея вярваме, ама останалите 80 процента не. Аз два пъти се ваксинирах. Народът не вярва, появиха се антиваксъри. И през акъл не им минава да се ваксинират. Изгражда се имунитет по-лесно, отколкото манталитет. Е това е. Там е истината. Повече сме склонни да вярваме на лъжата, отколкото на истината. Тоя, дето лъже, от него по-убав нема. Тоя, дето говори истината, е враг”, категоричен беше Лондрев, който е с десетилетия опит зад гърба си.

Не очаквам да имам работа от утре, посочи Ивелина.

„Няма да имаме клиенти. Всичко това е голяма грешка, защото големите вериги работят. Там няма да се заразят, а тук ще се заразят, че няма никакви хора. В ЦБА, в „Кауфланд” дали ще искат сертификати?”, каза Елена Йорданова, продавачка с дългогодишен опит в търговията с домашни потреби.
„Клиентите ще изчезнат, не да намалят. Защото една баба, която идва от село, ние няма как да я накараме да ходи да си направи тест. Просто ще завие отвънка и ще си излезе. Просто не очаквам да имам работа от утре”, посочи Ивелина – млада жена, която има щанд за детски облекла.
„Очаквам, че няма да влизат хора. Кой? От селата коя жена ще дойде със сертификат? Не виждам това да може да стане. Това ще означава фалити за някои от търговците”, убедена е Кирилка, която продава спортни якета и екипи.
Както стана ясно, със заповед на служебния здравен министър от нула часа в четвъртък, 21 октомври 2021 година, се въвежда изискването за представяне на зелен сертификат на закрити обществени места. Сертификатът представлява документ за поставена ковид ваксина в период до 1 година назад, сертификат за преболедуване до 6 месеца преди датата на посещението или негативен PCR тест (важи 72 часа след издаването) или антигенен тест (важи 48 часа след издаването на документа).

Юлияна КОЛЧАКОВ