Търговци в ГУМ-Дупница недоволни от търговете! Бойка Тодорова: Цените са като за Лас Вегас

Търговци в ГУМ в Дупница негодуват от тръжните цени за отдаване под наем на щандове в обекта. Наематели с дългогодишен стаж в магазина, който е общинска собственост, смятат, че цените са нереално високи. Продавачки са убедени, че с новите наеми, които ще плащат спечелилите тръжните процедури, няма да могат да покрият разходите си. Те се опасяват, че ще бъдат принудени да напуснат обекта.

„Цените са нереални. Началната стъпка за щанда, за който играх, беше 340 лв., с 5% стъпка. При тази 5% стъпка цената се качи и стигна над 1100 лв. Вторият участник даде 1080 лв., третата бях аз, с 800 лв. и се отказах да наддавам повече. Това са цени за Лас Вегас. В моловете намалиха цените, за да запазят наемателите и клиентите си, а тук се качиха неимоверно много. Не мога да разбера това целенасочено ли се прави от Общинския съвет, за да се вдигнат цените и да се освободи ГУМ?! Ние работим тук от 40 години! Ние знаем колко работа има и как се изкарват наемите! За мен тези търгове се направиха целенасочено! Променена бе наредбата, по която ни се преподписваха договорите чрез анекси! Само че ГУМ ще остане празен! Човешката злоба е стигнала до там, че наддават, въпреки че знаят, че няма да изкарат пари да си покрият наемите! Ще изкарат 6 месец, защото такъв е регламентът, заложен в договорите. Толкова време нямаш право да освободиш щанда. Постепенно ГУМ ще бъде обявен за продажба, при всички случаи, ако продължават щандовете да се дават на цени като в Лас Вегас!”, заяви Бойка Тодорова – дългогодишен търговец на щанд за домашни потреби, разположен на първия етаж.

Тя уточни, че в момента за щанда от 29 кв. м плащат по 550 лв. месечно, като в сумата са и разходите за ток. „За 29 кв. м в момента даваме 550 лв. заедно с тока. А сега за 10 кв. м дават по 500 лв.! Каквото и да направиш, няма да ги изкараш! Имаме например човек – съпруг на наша колежка от магазина, който си е купил тръжни документи за всички щандове, сложил е една бригадирска чанта на рамото и върви на търг за всеки щанд! Аз лично не мога да си представя как може да искаш да изядеш хляба на колегата си! Всички сме в сферата на търговията и знаем колко пари се изкарват! Що за поведение е това?! Що за морал е?! Питам аз!”, посочи Тодорова. И допълни: „Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов поде тази инициатива. Каза, че сме извън закона и повече не може да ни подновява договорите с анекси. Това, което се прави в момента, е нереално. Във всички молове заради коронакризата намалиха цените – в София, в Пловдив, а тук ни карат да се изтрепем! В града, който е на половината от това, което беше! Град, в който стремглаво намалява населението! Сега е август месец! Друга година по това време горе-долу сме имали работа! Сега сме потънали! Когато идват уж мигрантите! Днес още нямаме сефте, а е 12 часа! А играем за наеми за по 1000 лв.! Това са абсолютно смешни неща! Не може да алармираме, че нямаме работа в ГУМ-а и да даваш по 1500 лв. наем! Целта беше да останем на улицата и ще бъде постигната! Ние сме с по 300 лв. пенсия! Изкарвахме тук по 100-тина лв. да си купуваме хляба, а сега ще ни изхвърлят на улицата!”

За коментар потърсихме председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов и управителя на ГУМ Цветанка Вуковска. Костадинов не отговори на повикването и запазва правото си на отговор. Цветанка Вуковска припомни, че началните цени за наддаване на търговете са определени с решение на Общинския съвет като принципал на дружеството. „Комисията, която провежда търговете, е само от общински съветници. Тя трябва да излезе с протоколи с крайната цена. Докато това не се случи, не мога да коментирам нищо. Знаете, че цената бе определена с решение на общинските съветници и е 17 лв./кв. м. За да се качат цените на търговете, значи има кой да даде тези суми. Това е принципът на търговете”, каза Вуковска.

Както сме писали, до тръжните процедури за отдаване на щандовете под наем се стигна, тъй като договорите на настоящите наематели са изтекли от години и те ползват площите, сключвайки анекси към договорите си с община Дупница. С промяна в наредбата за отдаване под наем на обекти в общински дружества, извършена от местния парламент, единствената възможност да се ползва щанд в магазина е спечелването му на търг. Припомняме още, че тази промяна провокира гнева на наемателите в магазина още с приемането й. Част от наемателите настояваха да не се провеждат търгове и да продължат да работят чрез анексиране на договорите. Някои от тях обаче са сключени преди повече от 10 години.

Юлияна КОЛЧАКОВА