Търговци на зеленчуци протестираха на Кулата, не искат да плащат до 600 лв. за изследвания на пестициди

Д-р Михаил Бащавелов: Не виждам да имат основание за недоволство, повечето сертификати се признават

Търговци на плодове и зеленчуци, внасяни от Гърция, излязоха на протест на граничния пункт “Кулата”. До блокада на границата обаче не се стигна. Над 50 търговци на плодове и зеленчуци от цялата страна се събраха пред граничния пункт под засилена полицейска охрана. На място пристигнаха и от Областната дирекция по безопасност на храните.

Недоволството на търговците бе продиктувано от заповед на БАБХ, която ги задължава да изследват всяка партида, внесена от Гърция, като таксата е между 420 и 600 лева.

Вносителите твърдят, че тази мярка се прилага само по отношение на плодовете и зеленчуците, идващи от Гърция. За всяка партида те трябва да заплатят лабораторни изследвания в размер на 420 лв. с ДДС. Забавянето на резултатите от пробите разваля продукцията им. Те обвиниха българските власти и за това, че не признават сертификатите от гръцка страна. Оказа се, че има две промени в заповедта на БАБХ и повечето сертификати се признават, заяви областният директор на агенцията д-р Михаил Бащавелов: “Аз не виждам какво основание имат в момента те да протестират, защото от сряда насам всички коли, които минават, са 90 на сто със сертификат от Гърция, които ние ги признаваме”. Въпреки това търговците на плодове и зеленчуци настояват, че ще оспорват заповедта на Агенцията по храните във Върховния административен съд.  Стоян Руйков – един от собствениците на складове, обясни пред БНР за какво настояват протестиращите: “Таксата за изследването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в рамките на работния ден и за българските производители да отпадне тази. Има неяснота кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. Защитаваме българския производител, защото в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да плаща по 420 лв.!”. Велин Георгиев – голям зеленчукопроизводител в Петрич, допълни: “Държим вносителите да не изкупуват стоките, които са развалени в Гърция, на ниски цени, защото, видно от фактурите им, вървят по 10 цента. Само кашонът е 10 цента! Може би държавата трябва да се намеси, да останат по-малко, но да имат складове, темперирани, за всеки вид стока, който внасят.”