Тържествено откриват Олимпийския зимен младежки фестивал в Кюстендил

Осоговската планина събира младите надежди в три спорта- алпийски ски, сноуборд и ски-бягане

За първи път в историята две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал, който по традиция дава път на спортните таланти на България.

Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че 4-дневните състезания от 18 до 21 февруари в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в дългочакани стартове за най-малките ни надежди в белите спортове. Днес от 13.30 ч. е тържественото откриване.

Четиридневният фестивал започва днес в Осогово. В курорта, приел преди 8 години стартове за Европейската купа по сноуборд, днес и в събота ще се състоят надпревари в три спорта: алпийски ски, сноуборд и ски-бягане. В тях се очаква да участват близо 350 бъдещи звезди. Гигантският слалом ще се състои на голямата писта, а сноуборда и ски-бягането във Фън парка. Състезанията ще бъдат в три възрастови групи за деца и младежи от 11 до 16-годишна възраст.

Днес първи по пистите ще се спуснат талантите в алпийските ски, те ще се състезават на гигантски слалом по пистата „Людмил Янков“. С най-много заявки са алпийците на СК Чамкория – 29, с много представители са също клубовете Банско, Витоша ски, Рилец и др.

Веднага след днешното тържествено откриване, започват надпреварите в сноуборда. Спусканията ще бъдат под вещото наблюдение на Виктор Жеков, прочут треньор и баща на българската звезда в бордъркроса Саня Жекова. Най-впечатляваща е заявката за участие от Бороборд с 25 състезатели, Амер спорт са с 14, Мотен с 13, Блейд с 11, Спорт Екстрийм с 10 и др.

В събота сутринта ще се състезават ски-бегачите, които са най-многобройни сред участниците. Клуб Сапарева баня изпраща 27 състезатели, Тритон Екстрийм 22, Рилски скиор 20, дебютантите от Александър логистик също са с 20 участника. Също в събота в 13 ч. ще се състои официалното награждаване на призьорите и предаване щафетата на следващия домакин тази зима – Чепеларе.

Последният състезателен ден на фестивала ще бъде за биатлонистите, които ще излъчат в неделя своите шампиони в Родопите. Организаторите следят метеопрогнозите и при евентуално затопляне е възможно стартовете да се преместят от Мечи чал над Чепеларе в местността Язовира на Пампорово, където има възможност за направата на изкуствен сняг. Предварителните заявки са за участие на близо 100 биатлонисти, във възрастовите групи до 10 и до 12-годишни. За най-добрите са предвидени много награди и призове.

Със състезанията в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които домакините получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС. Сега сред домакините на Фестивала вече се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната.

Организатори на зимният фестивал, който се провежда вече девета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат първи стартове през зимата в пообеднелите заради пандемията спортни календари на федерациите.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за зимните олимпийски игри през следващата година в Пекин. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Ето и предварителната програма на Олимпийски младежки зимен фестивал Осогово и Чепеларе 2021:

Петък, 19 февруари в Осогово:

9.30 ч. Ски-алпийски дисциплини

13.30 ч. Откриване на Фестивала и награждаване на алпийците

14.00 ч. Сноуборд

Събота, 20 февруари в Осогово:

9.30 ч. Ски-бягане

13.00 ч. Награждаване на призьорите

Неделя, 21 февруари в Чепеларе:

9.30 ч. Биатлон

12.00 ч. Награждаване и тържествено закриване на фестивала

Краси Ценкова