Търсят варианти за денонощна аптека в Благоевград

Възможните варианти за осигуряване на денонощен достъп до аптеки, намиращи се на територията на община Благоевград, обсъдиха кметът Илко Стоянов, председателят на УС на Регионална фармацевтична колегия – Благоевград Евгени Антонов и заместник-председателите на РФК д-р Константин Качулев и Елица Петрова – Кирлиева.

По време на първата от поредица предвидени срещи, инициирана от д-р Константин Качулев, кметът изрази пълна готовност да съдейства за разрешаването на дългогодишния проблем, свързан с липсата на денонощна аптека в Благоевград. В тази връзка той пое ангажимент разходите по дежурствата на фармацевтите за малките часове на денонощието да бъдат за сметка на Общината.

Предстои да бъдат проведени и разговори със собственици на аптеки и магистър-фармацевти, за да бъде проучена тяхната готовност за осигуряване на нощни дежурства.

В случай че има повече от един обект, който гарантира 24-часов работен процес целогодишно ще бъде изготвен график, по който аптеките ще работят, като същият ще бъде оповестен допълнително.

„Благодарим на кмета Илко Стоянов за волята и заявената готовност. Идеята за поемане на разходите за нощните дежурства на фармацевтите от Общините датира от много години насам, но до момента не е реализирана в нито едно населено място. Т.е., ако успеем да осъществим това намерение, ще бъде прецедент за цялата страна“, коментира д-р Константин Качулев.

През 2021 година, благодарение на усилията на кмета Илко Стоянов и в резултат на успешен диалог с фармацевти, бяха поставени две вендинг машини за лекарства на територията на община Благоевград, като с това беше осигурена възможността за закупуване на медикаменти от първа необходимост и през нощта, които се отпускат без лекарско предписание.