Търсят 16 здрави войници и офицер на трудова борса в Дупница

Бюрото по труда срещна безработни и предлагащи работа: 10 фирми чакат 60 работници

Юлиянa KOЛЧAKOBA

60 работни места предложиха работодатели на трудова борса, организирана от Бюрото по труда в Дупница. Незаетите позиции са за хора с различни професии – в сферата на обувното производство, строителството, фармацевтиката и др.
Обявиха ги 10 фирми, чиито представители присъстваха на трудова борса, проведена в залата на Общинския съвет в града. Търсещи работа имаха възможност да получат конкретна информация от представители на „Матиос” АД, ЕТ „Даниел Аттарян-Стройкомерс”, „Мартекс-2” ООД, „Бода стил” ЕООД, „Инстало БГ” ЕООД, „М Г шуус” ЕООД в Дупница, „МАГ” ООД в Бобов дол, „Балканфарма Дупница” АД, „Саймон -2016” ООД, „Боду” ООД -Дупница, и Военно окръжие – Кюстендил.

Борсата откриха директорът на Регионалната служба по заетостта – Благоевград, Станислава Поповска и директорът на Бюрото по труда в Дупница Моника Николова – Лазарова. Станислава Поповска посочи и целта на срещата – устройване на пазара на труда, и обясни какви услуги ще предоставят до края на годината Бюрото по труда в Дупница и бюрата по труда в цялата страна.

„Освен посредническите услуги на пазара на труда, знаете, че реализираме доста програми и мерки, проекти и обучения както по Националния план за действие по заетостта, така и по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. За вас, работодателите, все още е отворена процедурата за кандидатстване по схемата Младежка заетост”, т. е. разкриване на работни места за стажуване и обучение за конкретните работни места. За вас, търсещите работа, е актуална информацията, че все още можете да се включите в обучения за придобиване на някаква нова квалификация или преквалификация. Това се случва в българо-германските центрове. Те са няколко на брой в страната и колегите трудови последници в Бюрото по труда могат да дадат изчерпателна информация за градовете, за графиците и съответните специалности, които тези центрове предстои да реализират до края на годината като обучения. До края на ноември очакваме да стартират и съвсем нови проекти по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” от своя трети програмен период. Информацията и консултиране ще достигнат навреме до всеки един от вас, който се интересува”, каза Поповска.

„Фирмите представи директорът на Бюрото по труда Моника Николова – Лазарова, след което представители на работодателите предоставиха повече информация.

„Матиос” АД, чийто предмет на дейност е производство на изделия от бетон, гипс и цимент, се нуждае от четирима работници, един мотокарист и един контрольор качество.
ЕТ „Даниел Аттарян-Стройкомерс” търси петима общи работници за строителни обекти, намиращи се на територията на цяла България.
В „Мартекс-2”, специализирана в производство на облекло, искат да назначат петима шивачи и крояч, текстил. В „Бода стил” също могат да назначат петима шивачи, като се нуждаят и от двама оценители на облекло.
От „Инстало БГ” – дружество за производство на машини с общо предназначение, заявяват 2 места за общи работници и едно за заварчик.
„М Г шуус” се нуждаят от петима шивачи в обувно производство, петима работници за спомагателни шивашки дейности, един крояч в обувно производство. От дружеството подчертаха, че цехът, който до скоро се е намирал на ул. „Драгой Болярин” 2 (в бившата „Марена”), се е преместил. „От 1 септември поради разширение на фирмата и по решение на възложителите от чужбина, за които работим, се наложи да вземем нова сграда и приемаме нови работници. Сградата, на която в момента тече усилен ремонт- с изолация, смяна на дограма и всичко за осигуряване на комфорта на служителите, се намира на ул. „Крайречна” 4. Който се интересува, може да заповяда всеки ден от 7, 30 до 17, 00 ч в сградата на фирмата. Фирма „М Г шуус” се занимава с производство на обувки – по-точно на горната част нва обувките. Усилено търсим шивачки, но за съжаление училищата вече не подготвят работници за тази професия. Затова се налага да отделяме време за обучение. Възнаграждението за начинаещи и обучаващи се, с което в момента собственикът на фирмата си позволява да работи, е малко над минималната заплата. Освен това те получават ваучери за храна. Към роботното помещение има кът за почивка, столова. Отвън е направено и помещение за пушачи”, обясни Вероника Георгиева, представляваща фирмата.

 

Нели Карипова от „МАГ” предложи вакантни места за двама шлосери, трима заварчици и един стругаро-фрезист. Предприятието се намира в Бобов дол, произвежда метални изделия, има сключени договори и е осигурена работа. „Имаме поръчки и затова съм тук – да ви поканя. Който желае, може да дойде да работи. Има осигурен транспорт от Дупница до Бобов дол. Освен заплатите, които са договорени между работодател и работник, се работи и на бонусна система. Оценява се трудът, положен от работниците, получават се бонуси”, подчерта Карипова. Стана ясно още, че в момента дружеството произвежда и машините за бъдещото депо край Дупница.
Заявените работни места в „Балканфарма Дупница” – дружество, което е част от „Тева”, са за петима гранульори. Представителят на завода Светла Апостолова припомни, че догодина „Балканфарма Дупница” ще разшири производсвото си. „Не е тайна зи никого, че през следващата година предстои да отворим нов таблетен цех – таблетен цех 4, който ще осигури работни места на около 70 човека, така че ние днес ще бъдем тук колкото е необходимо, за да може този, който има интерес, да зададе въпроси, а ние да разкажем малко повече”, каза Апостолова.

От „Саймон -2016” – предприятие за производство на за обувки, намиращо се на ул. „Драгой Болярин”, предлагат работа за петима шивачи и двама ръчници. Управителят на фирмата Георги Григоров отбеляза, че произвеждат обувки на ишлеме за водещи италиански фирми. „Основно търсим шивачки и мъже за монтажния цех. Готови сме да обучаваме всеки един, който има желание за това. Заплащането е чисто индивидуално, според това какво може да върши работникът. При хора, които са без квалификация, се започва от някаква стартова заплата, която е над минималната, и се стига до възнаграждение от порядъка на 1 500 – 1 600 лв., като ще бъдете осигурявани на реалните заплати. За разлика от много други работодатели, които осигуряват на минималната работна заплата”, обясни Григоров.

 

„Трябват ми четири патрула за нощна смяна. Две нощни смени работят, две почиват. Започването на работа става след обучение. Обучението е малко по-трудно, защото кандидатите ще изминат близо 5 000 км, за да им се покажат обектите. Кандидатите съответно трябва да ги запишат. Стартовата заплата е 40 лв. на смяна, като в течение на времето възнаграждението ще се увеличи. Има хора, които получават и по 80 лв. на смяна. Имаме и друга позиция, която засега не обявяваме, е за инкасо. Служителят е само на дневни смени. Два дни се работи, два дни се почива, но се минават по 500 км на ден с инкасовата кола. Изискванията към кандидатите са да имат завършено средно образование, да не са осъждани и да имат шофьорска книжка”, обяви Росен Димитров от „Боду” ООД.

Централно военно окръжие набира 16 военнослужещи, т. е. войници, и един офицер във военното формирование в гр. Крумово, близо до Пловдив, оповести представителят на Военно окръжие – Кюстендил. Посочено бе, че се изисква кандидатите да имат минимум средно образование, да са психически и физически здрави.

На борсата имаше и щанд на „EURES” – организацията, обхващаща трудовите пазари на страните, членуващи в Европейския съюз, като информация за интересуващите се предостави служителката в бюрото Анета Саенкова.