Увеличават се случаите на повторно заразяване с COVID-19

Презаразяването с COVID-19 буди все по-голяма тревога у нас. В понеделник стана ясно, че лекарка от Спешната помощ в Свиленград е починала, след като в края на миналата година е преборила инфекцията. Известни са и други случаи на презаразяване в България през последните месеци – на лекар от Ямбол, няколко души от персонала на Военномедицинската академия, дори зам.-кметът на Русе Енчо Енчев прекара вируса отново. За реинфектиране споделят и лекари от различни градове. Няма данни, чрез които да се направи общ извод за проявлението на новото боледуване – при някои хора то протича по-леко, при други тежко, среща се 4, 5 и повече месеца след първия положителен тест. Както и при първоначалното заразяване, най-уязвими са лекарите, тъй като са в непрекъснат досег с вируса. У нас няма публично оповестена статистика колко точно са случаите на повторно заразяване. Запитан преди около месец, здравният министър Костадин Ангелов не съобщи бройка. Лекари предполагат, че като цяло презаразените хора са незначителен процент. Но предупреждават, че веднъж преболедувалите до известна степен може да се считат за рисков контингент, тъй като престават да бъдат внимателни в контактите си. А те могат и да пренасят вируса, с което стават опасни за близките си. Наличието на антитела не гарантира автоматично защитата на организма. Ако човек е изложен на чест контакт с вируса, както именно медиците, вероятността от повторно заразяване не е малка. В някои други държави темата предизвиква значително по-голям интерес. Чехия например брои повторно заразените и за февруари отчете огромно нарастване на случаите – 1400 спрямо 158 през януари. В Дания казусът се изследва научно и тамошни експерти установиха, че повечето преболедували са защитени поне шест месеца, но с нарастване на възрастта уязвимостта се увеличава.

За ваксините вече е известно, че не са гаранция срещу презаразяване. Ваксинирани хора може и да пренасят вируса. Но в стандартния случай имунизацията гарантира по-леко проявление на болестта.

Ваксинирани са общо 645 486 души, от които 7044 през последните 24 часа. С две дози ваксина са 131 069 души. От поставените дози в понеделник най-много са на ваксината на “Пфайзер” – 5109. Следва “Модерна” с 1065 дози и “АстраЗенека” – 870. /СЕГА