Увеличават се тежките катастрофи в Кюстендилско

Най-често стават в неделя и понеделник

275 са възникналите пътнотранспортни произшествия на територията на Областната дирекция на МВР в Кюстендил от началото на годината до 16 ноември, съобщиха от дирекцията.

Тежките произшествия са 78, с 10 убити и 108 ранени участници. За същия период на миналата година пътните произшествия са с пет по-малко, тежките са с едно повече, ранените – с десет повече, а убитите – със седем.
Всички жертви на пътните произшествия в региона, възникнали от началото на годината, са в резултат на четири катастрофи на територията на общините Дупница, Сапарева баня и Кюстендил. Тестовете на водачите за алкохол и наркотик на тези водачи са отрицателни, но са възникнали по вина на водачите.

Основна причина за възникването на произшествията на пътя остават нарушенията на водачите на моторни превозни средства, сочи анализът на пътнотранспортния травматизъм. Те съставляват 94,18 процента от общия брой на пътните инциденти. Анализът на произшествията сочи още, че в дните неделя и понеделник възникват най-много пътно-транспортни произшествия. На територията на дирекцията те са средно по 50 (в неделя) и 41 (в понеделник).

По данни на ОДМВР в Кюстендил, пътните произшествия с участието на деца и юноши до 17 години от началото на годината са десет. При тях са ранени 12 деца и младежи. Има и една жертва, която е била пътник в превозно средство.