Удар! 87 600 литра спирт иззеха в района на Кулата, Благоевград и Перник

Общо 87 600 литра акцизни стоки – спирт, денатуриран спирт и енергийни продукти, задържаха митнически служители на сектор „Оперативен контрол” – отдел „Митническо разузнаване и разследване” в териториалната дирекция (ТД) “Митница София”, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Митници”.

При акция от края на миналия месец в района на Кулата, Благоевград и Перник са установени два товарни автомобила и складово помещение. Предполага се, че намерените алкохолни и енергийни продукти са били предназначени за нелегално производство на акцизни стоки в Гърция.

В края на април, непосредствено преди граничния контролно-пропускателен пункт “Кулата”, митническите инспектори спират за проверка товарен автомобил, който според представените от шофьора документи превозва добавка за дизелови двигатели на основата на карбамид – 20 контейнера тип „куб” по 950 литра всеки или общо 19 хил. л.

При полеви тест с денситометър е установено, че в действителност превозваното в контейнерите вещество представлява чист спирт с 96%vol. В кабината са открити още два комплекта транспортни документи и фактури с описания на различни неакцизни стоки, които вероятно са щели да бъдат представени при преминаването на границата пред българските и гръцките власти. На паркинг в района на Благоевград със съдействието на органите на МВР митническите инспектори проверяват друго товарно превозно средство, което също превозва спирт 96%vol с общо количество 18 600 л. в 20 идентични куб-контейнера. В хода на проверките и на двата товара не са предоставени документи, удостоверяващи плащане, начисляване или обезпечаване на дължимия акциз.

В същото време друг екип проверява и складово помещение в района на град Перник, където са открити три автоцистерни и 38 пластмасови контейнера тип „куб” – всички, съдържащи различни по вид и количество течности. След извършени полеви тестове за измерване плътност и алкохолен градус е установено, че на място в склада се съхраняват общо 50 хил. л денатуриран спирт (15 хил. л) и течности с характеристики на енергийни продукти (35 хил. л) и двете – с неустановен произход. Взети са проби за лабораторен анализ. Работата по случая продължава.