Удостояват художника Николай Янакиев със званието „Почетен гражданин на Дупница”

Художникът Николай Янакиев ще бъде новият почетен гражданин на Дупница  „Николай Янакиев навършва 65 г. и по този повод кметът Методи Чимев предлага да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин”. Предложението ще бъде разгледано на редовно заседание на Общинския съвет на 20 септемри (петък), тъй като заради изборите на празника на града -19 октоври, няма да има тържествена сесия”, каза председателят на местния парламент Емил Гущеров.

Николай Янакиев е сред най-известните съвременни български художници в Европа и света. Роден е на 23 юни 1954 г. в Дупница. Завършил е Средното художествено училище за изящни изкуства в София и Националната художествена академия, специалност „Живопис”, в класа на Светлин Русев. От 1981 г. година е член на Съюза на българските художници и започва да участва в младежки конкурси, зонални конкурси и общи художествени изложби.

Живописецът участва в международните пленери по живопис, провеждани в Смолян, Земен, Мелно (Полша), както и в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово, на чието 13-о издание през 1997 г. Янакиев е удостоен със специална награда. Носител е на множество други отличия, сред които Голяма награда от изложбата „Южна пролет“ на град Хасково през 1983 г., и награда на общата художествена изложба „Портрет“ в София през 1987 г.

Янакиев организира множество самостоятелни изложби, като предпочита да твори в България, но да излага навън. Негови платна са представяни в Берлин, Бремен, Ерфурт, Кьолн, Мюнхен, Рьодген, Флорстад, Франкфурт на Майн, Целен, Ню Йорк, Марж, Виена, Залцбург, Нойзидл ам Зее, Сан Пьолтен, Братислава, Рим, Витербо, Будапеща, Париж, Ла Валета, Варшава, Дамаск, Хелзинки, Рабат и др. Творби на Янакиев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, частни сбирки и музейни колекции по цял свят.

Художникът никога не къса връзката с родния си град, където редовно излага свои картини, съвместно с други творци. За последно в Дупница подреди свои картини в края на м. юни тази година. Това бе и първата му самостоятелна изложба в града. В залите на двете градски галерии – „Джамията” и „Околийската къща”, бяха показани 50 творби.