Удължават извънредната епидемична обстановка до края на май

Костадин Ангелов
  • Отварят зелените коридори за ваксинация за 10 дни

  • България излиза от третата вълна на Covid-19, уверен е Костадин Ангелов

С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов, като допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение

На брифинг Ангелов заяви, че България излиза от третата вълна на Covid-19. За да се задържи добрата тенденция обаче, трябва да продължи темпът на ваксинирането и спазването на противоепидемичните мерки, включително носенето на маски:

„Да продължим и

да запазим темпа на ваксинация,

който през месец май може да достигне до 50 хиляди ваксинирани на ден. Второто задължително условие – носенето на маски, избягването на масови събития, всичко онова, което трябва да бъде запазено и съхранено, а не да се водим от емоцията и радостта от постигнатите резултати, защото тази победа е крехка“.

Ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че ваксинационният щаб ще вземе решение за прилагането на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ у нас най-рано в понеделник. „Когато ще е излязло решението на американския орган за храни и лекарства“, каза той.

Становището на българските здравни власти относно прилагането на препарата ще стане ясно, след като се произнесат още две независими комисии, заяви на брифинг проф. Красимир Гигов.

Иска ни се да не се получава това, което се получи при “Астра Зенека”, каза от своя страна държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и посочи, че целта им е общо европейско решение.

В понеделник се очаква допълнителна информация и за зелените коридори, съобщи той.

„Решението е в периода 30 април – 10 май да се отворят „зелени коридори“ там, където има такива подготвени, желаещи да работят, а всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник. Ние пък ще го направим за цяла България – къде, в кой ден кой „зелен коридор“ работи. Това не пречи на общопрактикуващите лекари в този период също да правят имунизации, ако желаят“. При тези зелени коридори ще се поставят ваксини на „Астра Зенека”, от тях има най-много дози. Ще има и в по-ограничени количества „Пфайзер” и „Модерна”, посочи Кунчев. Той подчерта, че в рамките на тези 10 дни няма как да се постигне ежедневното ваксиниране на 50 000 души.

Красимир Гигов обяви още след 10 май всеки ще може да се запише и да получи желаната от него ваксина, тъй като тогава се очаква да има необходимите количества от всички одобрени и налични у нас препарати.