Удължават с още месец бедственото положение в Перник

27 039 000 лв. с ДДС е стойността на проекта за довеждащия водопровод, който ще свърже водопреносната мрежа на София с тази на Перник

Индустрията в Перник може да се захранва с вода за промишлени нужди от язовир „Бушляк”

 

 

Удължава се бедственото положение в Перник с още 30 дни, считано от 2 февруари. Решението е взето на заседание на Областния кризисен щаб. Това съобщи областният управител Емил Костадинов по време на старта на строителните дейности по изкопите и полагането на тръбите за водопровода от Мало Бучино до Перник. Обектът беше инспектиран от министъра на икономиката Емил Караниколов, областния управител Емил Костадинов и кмета на Перник Станислав Владимиров, както и от представители на фирма „Монтажи“, които са изпълнители.


“Вече има тръби, работи се много усилено. Надявам се в рамките на месец и половина да започнем да черпим вода от водосбора на язовир „Белмекен“ през язовир „Бели Искър“. Това означава, че ще прекратим водовземането от язовир „Студена“ и ще му дадем възможност с много по-бързи темпове да започна да се пълни“, каза кметът на Перник Станислав Владимиров. Той добави, че през последните няколко дни притокът към язовира е увеличен благодарение на хубавото време и снеготопенето във Витоша. От 4-5 дни няма спадане на нивото на язовир “Студена” благодарение на високите температури, през следващите дни също се очаква времето да е топло. Това ще увеличи притока, което помага все още да вземаме вода от водовземната кула, а не от основната тръба. В момента, в който стигнем обем, даващ ни по-дългосрочна перспектива без риск, водният режим ще бъде първо намален и после прекратен, заяви Владимиров.
„Мобилизирани са екипи от специалисти, които имат опит в създаването на ВиК мрежи. Пълно съдействие оказват и експерти от Камарата на строителите.
Вярвам, че всички етапи от изграждането на новото трасе ще бъдат приключени възможно най-бързо. Така ще се насочи вода от водосбора на „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София към Перник“. Това заяви областният управител инж. Емил Костадинов по време на инспекцията. „Не спираме да работим. Правим всичко възможно, за да върнем нормалния начин на живот на перничани”, каза още Костадинов.


„27 039 000 лв. с ДДС е стойността на проекта за довеждащия водопровод, който ще свърже водопреносната мрежа на София с тази на Перник. За него има непредвидени дейности на стойност около 1 900 000 лв., които ще бъдат възстановени”, каза министър Караниколов. Той добави, че ще бъде изградена и система за мониторинг и управление на язовир “Студена”, която струва 150 000 лв. “По този начин ще се знаят всички притоци, които влизат, и съответно колко е разходът в язовира. Денонощната работа ще продължи, за да решим проблема. Към момента има 6 екипа на терен, но Камарата на строителите все още оглежда трасето. Тръбите вече идват, очакваме общо 130 камиона до 25 дни.

Има възможност индустрията в Перник да се захранва с вода за промишлени нужди от язовир „Бушляк”, съобщи още министърът на икономиката Емил Караниколов. За целта трябва да бъде изграден тръбопровод с дължина 800 метра и да бъде направен ремонт на съществуващ канал. По думите на министъра към момента има неофициален отговор от “Стомана индъстри”, че водата от язовир “Бушляк” отговаря на техните изисквания. Чакат се становища и от други предприятия, намиращи се в индустриалната зона на града. Министърът подчерта, че ако се направи водопровод само за едно дружество, това се счита за държавна помощ и добави: „Там има индустриална зона и ако може няколко предприятия да се възползват от това, веднага ще започнем и този проект по отношение на вода, която може да се използва не за питейни и не за битови нужди, а потвърдено вече от „Стомана” – само за производствени нужди. Това означава да нямаме проблем чисто в икономическо отношение”, каза Караниколов.