УЕФА обяви урните за жребия – ето съперниците на България по пътя към Евро 2024

На 9 октомври във Франкфурт ще бъде изтеглен жребият за квалификациите за Евро 2024 в Германия. България ще е в 4 урна след двете победи над Гибралтар и Северна Македония.
Германия като домакин се класира директно за европейското, а Русия няма да участва заради войната в Украйна.
Останалите 53 държави ще бъдат разпределени в 10 групи – 7 с по 5 отбора и 3 – с 6. Тимове от една урна не могат да играят един срещу друг. Първите два отбора от всяка група се класират директно за Евро 2024.
Поради политически причини някои отбори не може да се паднат един срещу друг. Това са Армения и Азербайджан, Беларус и Украйна, Гибралтар и Испания, Косово и Босна и Херцеговина, както и Косово и Сърбия.
Също така максимум два отбора, чиито места са идентифицирани като имащи висок или среден риск от тежки зимни условия, могат да бъдат поставени във всяка група. Става въпрос за Беларус, Естония, Фарьорски острови, Финландия, Исландия, Латвия, Литва и Норвегия.
Максимум една двойка отбори, идентифицирани с прекомерно разстояние на пътуване по отношение на други държави, могат да бъдат поставени във всяка група:
Азербайджан: с Гибралтар, Исландия и Португалия.
Исландия: с Армения, Кипър, Грузия и Израел.
Казахстан: с Андора, Англия, Фарьорски острови, Франция, Гибралтар, Исландия, Малта, Северна Ирландия, Португалия, Република Ирландия, Шотландия, Испания и Уелс.

Разпределението на урните:

Урна 1: Нидерландия, Хърватия, Испания, Италия, Дания, Португалия, Белгия, Унгария, Швейцария, Полша;
Урна 2: Франция, Австрия, Чехия, Англия, Уелс, Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия, Финландия;
Урна 3: Украйна, Исландия, Норвегия, Словения, Ирландия, Албания, Черна гора, Румъния, Швеция, Армения;
Урна 4: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Азербайджан, Косово, БЪЛГАРИЯ, Фарьорски острови, Северна Македония;
Урна 5: Словакия, Северна Ирландия, Кипър, Беларус, Литва, Гибралтар, Естония, Латвия, Молдова, Малта;
Урна 6: Андора, Сан Марино, Лихтенщайн