Ужас! Блокирал лагер спря лифта на Симеоново за около час, туристи останаха да висят във въздуха     

Правят ли от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор в действителност проверки на тези съоръжения и какви са резултатите?, питат притеснени читатели

 

Поредният инцидент с лифт у нас изправи косите на туристите. Лифт “Симеоново” спря за повече от час и много хора останаха  блокирани във въздуха. От “Витоша ски” коментираха: „Проблемът е технически”.

Петър Горновски

Според изпълнителният директор на “Витоша ски” АД Костадин Костадинов, Симеоновският лифт е преустановил работата си за около 40 минути поради техническа повреда. “Блокирал е лагер, който не е позволил да се пусне дизел-агрегата за извозването на пътниците на лифта”, уточни той.  Проблемът е бил отстранен и лифтът вече работи.  “Това е техника, там има хиляди детайли. Въпреки, че съоръженията се инспектират постоянно, не може всеки лагер да се проверява ежедневно, тъй като те са капсуловани. Нашата идея от години е да сменим съоръжението. Ние ги поддържаме изправни, но просто е хубаво да се сменят с нови”, каза още Костадинов.

Притеснени читатели питаха до кога у нас ще стават засечки с лифтовете и до колко безопасно е изобщо да се качват на тях. „Правят ли от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор в действителност проверки и какви са резултатите?”.
Авариите с лифтове у нас започнаха да зачестяват. Преди няколко дни гръцка туристка падна от Драгалевския лифт. Тя падна от 5 м височина на първата станция на лифта, който е открит и потроши ръцете си. Тогава пред „Вяра” гл. директор на Инспекция „Държавен технически надзор” към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Борислав Георгиев обясни, че се проверява каква точно е причината за падането на младото момиче – дали се дължи на техническа неизправност, или заради неправилна експлоатация на съоръжението. „Засега не сме открили никакви технически неизправности по лифта в Драгалевци. Отдаваме инцидента на някаква проява на невнимание, но докато не се произнесат компетентните органи, не мога да се ангажирам с категорична позиция. Правим оценка на състоянието на лифта. Възможно е момичето нещо да не е разбрала от инструктажа, да е говорила по телефона или нещо подобно. Най-вероятно става въпрос за неразбиране. Но най-вероятно няма технически проблем, тъй като лифтът е проверяван на 6 юни. Лифтът на Драгалевци е проверяван перманентно както всички лифтове в България, те се проверяват по график, всички са изправни.”, заяви Георгиев.

Още по темата четете тук

Гл. директор ИДТН Б. Георгиев: Лифтът в Добринище вече е в движение, имаше наклонен стълб, той вече е бетониран