Умъртвяват кравата Пенка от кюстендилското село Копиловци, стопанинът Иван Харалампиев: Потресен съм, искат да убият малките производители

Иван и Пенка

Велка Войнова от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил: Животното не е бременно

 

Кравата беглец от кюстендилското село Копиловци Пенка ще бъде умъртвена. Това решение е взело ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
От агенцията мотивират евтаназията на кравата Пенка с европейското законодателство и Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Собственикът на Пенка – фермерът Иван Харалампиев, е потресен от решението. “Потресен съм! Това не е държава! Искат да убият малките производители”, каза той пред “Дарик”.


Велка Войнова

Кравата премина нелегално границата ни със Сърбия, но няколко дни по-късно се върна. Тази нейна разходка обаче сега ще й струва живота, категорични са властите.
Съдбата й стана известна дори в Европарламента. Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет.
Нейни инициатори станаха журналисти от британския вестник “Телеграф”. Въпреки всичките призиви става ясно, че кравата все пак няма да живее. Кравата премина нелегално границата ни със Сърбия, но няколко дни по-късно се върна. Тази нейна разходка обаче сега ще й струва живота, категорични са властите. Случаят на кравата Пенка беше обсъден и на редовно събрание на Управителния съвет на браншовата организация “Обединени български животновъди”. “Абсолютно сме съпричастни към съдбата на това животно и желанието на неговия собственик да не бъде евтаназирано. Но и всички сме съгласни с това, че живеем в европейска държава и трябва да спазваме както националните правила, така и европейските. В момента България председателства Европейския съюз и смятаме, че не трябва да се допускат грешки, с които да подлагаме България на избор под натиск на общественото мнение, медии или каквито и да било лобита. Смятаме, че законите на Република България, както и европейските, трябва да се спазват и да се прилагат правилно”, отбелязват в становището си от “Обединени български животновъди”. Междувременно кравата Пенка влезе в световните медии. Случаят беше отразен от десетки водещи медии по света. Многотиражният британски таблоид “Сън” също посвети статия на животното. Вестникът дори илюстрира маршрута, който кравата е преминала. Именно от картата на британската медия обаче се породи нов скандал. На снимката в изданието Република Македония липсва, а нейната територия е илюстрирана като част от България – така страната ни се е разпростряла отново до Охридското езеро и граничи с Албания. Грешката на “Сън” идва в ключов за Балканите момент, в който властите в Скопие и Атина водят интензивни преговори за името на югозападната ни съседка.

Същевременно експерт от БАБХ е категоричен, че кравата Пенка не е бременна. В ефира на БНТ Велка Войнова от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил заяви, че кравата не е бременна, противно на твърденията на собственика й.