Умъртвяват хиляди кокошки в Трилистник заради птичи грип

Снимка: Архив

БАБХ констатира за четвърти път огнище на инфлуенца в селото

Забрана за търговия и транспорт на птици в област Ямбол

Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на високопатогенна инфлуенца по птиците във ферма за отглеждане на кокошки носачки в пловдивското село Трилистник.

От 2017 година досега в тази птицеферма за четвърти път се установява огнище на заболяването. Там се отглеждат близо 40 хиляди птици, а съмнението за заболяване е породено от повишена смъртност.

Положителният резултат за инфекцията при птиците е потвърден от Националната референтна лаборатория в София. Предстои останалите заболели и контактни птици да бъдат умъртвени по хуманен начин, предприети са стриктни мерки, за да не се разпространи заразата.

Около птицефермата е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Трилистник, Стряма и Държавно ловно стопанство „Чекерица“, както и 10-километрова наблюдавана зона.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца и продукти, свързани с тях.

Забрана на търговията и транспортирането на птици наложиха от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол.

Мерките се предприемат срещу разпространението на птичи грип след констатирано огнище в съседната Хасковска област.

Над 1 млн. и половина са птиците, които се отглеждат в индустриални ферми в Ямболска област, и съществува реална заплаха от заразяване, предупреди д-р Стоян Колев от Агенцията по безопасност на храните.

„Населението, което желае да си закупи птици в личните стопанства, тези, които произвеждат едномесечни пиленца за продажба – да не бъдат на пазара, а следва да се договорят лично с производителите за доставка на място“.

Продължава да е в сила и ограничението птиците в личните стопанства да се отглеждат само на закрито.

Жителите на хасковско село излязоха на протест срещу загробването на кокошки в района

На протест излязоха десетки жители на хасковското село Малево заради започналото загробване на кокошки край селото.

Животните бяха унищожени във ферма в Криво поле, където беше установено огнище на птичи грип.

Хората разбрали случайно вчера следобед, че на метри от параклиса край селото е започнало загробване на умъртвените птици от огнището на птичи грип във ферма в Криво поле.

Местните жители се опасяват, че разлагането ще засегне и реката, и помпената станция.

Кметът на селото Михаил Михайлов заяви: „Пълно безумие е това – на 200 м от питейната вода, на 500 м от селото и на 5 м от асфалтов главен път.

Жителите блокираха пътя към село Корен с настояване да се спре загробването на мъртвите птици и искат вече поставените в ямите да бъдат преместени.

При тях пристигна изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков, който заяви:

„Сега се спира загробването тук. Ще търсим възможност да го преместим на друго място“.

За преместването на вече загробените кокошки все още не е взето решение.

Предстои заседание при областния управител на Хасково Стефка Здравкова. /БНР