Уникална българска сватба в прегръдката на Беласица!

Снимки: ФБ страница на Safet Studio

Танцьор от ансамбъл „Пирин“ взе булката Ивана по стар обичай

Колоритни носии, писани черги и кръшни хора се извиха на дъхавите горски поляни

Уникална сватба по стар български обичай си направиха Ивана и Кирил – семейство Петрови. Празненството се състоя в планината Беласица. Младата двойка и техните роднини и гости бяха пременени с народни носии. Автентичен фолклор огласяше часове наред планината. Спазени бяха всички предсватбени и сватбени ритуали, които са изключително богати, интересни и пълни със символика.

Всъщност нетрадиционното решение на младоженците никак не е случайно. Ивана е от Благоевград, а Кирил от Петрич, като и двамата споделят обща страст – българския фолклор. Младоженецът е завършил хореография и е танцьор в ансамбъл „Пирин“.
Младото семейство се надява все повече хора да последват примера им и по този начин да се съхраняват българските традиции.

„Има начин да се пътува във времето. Нарича се памет. Сватбата на Ивана и Кирил е едно пътуване назад във времето, в красивата ни българска история и преразкава любовта и традициите ни във времето“, написаха във фейсбук фотографите от Safet Studio, заснели всеки миг от уникалната церемония.

Вълна от харесвания и коментари заля социалните мрежи, където са публикувани кадрите. „Много силно! Много емоционално! Сълзи напират на всяка снимка, мога само да си представя на живо какво е било“, „Поздравления за младоженците! Браво, прекрасно е че има такива млади хора, които искат да предадат и покажат миналото и традициите ни, респект“, са част от мненията.