Уникална сватба в Кюстендил: Българинът Владимир и австралийката Емили се венчаха в храма „Св. Мина”, казаха си „да” на крепостта „Хисарлъка”

  • Приятели на младоженеца от клуб „Осоговски ездачи” развяха националните флагове на България и Австралия, пременена в сая, свекървата Соня Арабаджиева посрещна младоженците с хляб, сол и мед

 

България и Австралия се свързаха по най-светлия начин в града под Хисарлъка – Кюстендил. Соня и Цветан Арабаджиеви вдигнаха истинска традиционна българска сватба на сина си Владимир и чаровната му половинка – австралийката Емили. Близки приятели и роднини на булката прелетяха хиляди километри, за да уважат младото семейство на този специален за Влади и Емили ден, в който те скючват български църковен и граждански брак.

Влади и Емили разрязват тортата.

Двамата вече са се венчали и в родния град на булката – Емералд, в австралийския щат Куинсленд. Приятели на младоженеца, запалени мотористи от клуб „Осоговски ездачи”, развяха националните флагове на България и Австралия в началото на сватбеното шествие. Владимир и Емили сключиха брак на крепосттa „Хисарлъка”, останала и до днес като символ на многохилядната история на Кюстендил. A мястото е избрано неслучайно – преди година, на изгрев слънце там Емили казала заветното „да” на българското си момче. Младите засвидетелстваха любовта си пред Бога в църквата „Св. Мина” на фона на живо изпълнение на хористи. Младоженецът е кръстен в храма, който е умалено копие на катедралата „Св. Александър Невски”, разказаха близки на младото семейство.

Младоженецът и родителите му (в средата) с оркестър “Гейзера”

„Докато беше жива баба Ванга, винаги идваше на храмовия празник. Казваше, че мястото излъчва много силна енергия, a светецът закриля семействата – затова избрахме да ги венчаем там”, разказа Соня Арабаджиева. Семейното тържество продължи в ресторанта на хотел в града със спазването на всички сватбени традиции и ритуали. В кюстендилска сая свекървата посрещна младоженците с хляб, сол и мед. Ритането на менчето и чупенето на питката на кумата не бяха изпитание за австралийската снаха, тъй като ритуалите бяха изпълнени и на сватбата в родния й град. Интересен акцент на празненството беше тортата с характерни аборигенски мотиви, както и с българската шевица и рози.

Пременена в кюстендилска носия, свекървата Соня посрещна с пита, сол и мед младото семейство.

Гостите получиха традиционни български и австралийски подаръци срещу верен отговор на викторината с въпроси за двете страни, както и за младоженците. Танцовa формация от Кюстендил вдигна градуса на настроението с изпълнението си за гостите на празненството. Младоженецът беше избръснат, a булката забулена с червено було и запасана с ръчно избродиран за нея колан с червени рози. Младоженците и сватбарите бяха неуморни на хората, изпълнявани от оркестър „Гейзера” на Иван Начов от Сапарева баня. Маестрото от планинското градче вече има покана за турне в Нова Зеландия, където дъщеря му Мариета Коларска ръководи фолклорния ансамбъл „Български рози”. Танцовата формация е създадена от Соня Арабаджиева през 2006 година. Семейство Арабаджиеви живее в Нова Зеландия 10 години. В Окланд Цветан е председател на Българското дружество, a Соня преподава в неделното ни училище и води „Български рози”. След като семейството се мести в Австралия, Мариета Коларска – дъщерята на Иван Начов, и Росен Митев продължават делото им. В Мелбърн Соня е художествен ръководител на танцова група „Хоро”.

„Заминахме за Нова Зеландия за ново начало. България ни липсва много и един ден ще се върнем. Може би не само аз и съпругът ми, но и децата ни. Дъщеря ни Цветина се надява да бъде полезна и в родината ни като специалист по градоустройство и планиране”, сподели още педагожката Соня Арабаджиева, която е възпитаник на бившия Учителски институт в Дупницa, на Югозападния университет „Неофит Рилски” и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.