Уникални носии, ковани накити и губери красят музея в Перник

Изложба “Багри от долините на Струма и Места” бе открита в Регионалния исторически музей в Перник. Експозицията показва автентични традиционни облекла, тъкани и накити от фондовете на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев.

 


Изложбата акцентира върху двата типа женско облекло в Югозападна България – саята и сукмана. Показани са и граовски литаци, сапаревобански бръчник, белодрешен и чернодрешен костюм, кафтани, фустанели, шамии и др. “Тук окото може да се зарадва на нашите носии, на кованите накити, губерите и козяците, на чергите, които са създали нашите прапрабаби”, каза етнологът Цвета Бакарска. По думите й има геометрични форми, които се групират по багри, гайтани, орнаменти. “По облеклото е възможно да се определи семейното положение на жената. То може да бъде знак за пол, за възраст, за религия”, посочи още Бакарска.
Изложбата се организира на ротационен принцип, като всяка година гостува на различен музей. Експозицията е създадена през 1918 г. по идея на директора на Общинския исторически музей в Брезник Емилия Велинова. През 2019 г. е била в Кюстендил, сега е в Перник. Миналата година заради пандемията не е показвана никъде.