Употребявани автомобили: Volkswagen Touran

Появата му беше закъсняла, но мощна – с произвеждания от 2003 г. и многократно обновяван компактен ван VW успя да улучи вкусовете на много семейства.

Пазарът на компактните ванове изглеждаше вече разпределен, когато Volkswagen Touran беше представен. Въпреки това за кратко време той се превърна в пазарен лидер и дори десет години по-късно търсенето не е намаляло.

Двигател:

В годината на своя дебют Volkswagen Touran застана на старта с три бензинови (102, 115 и 150 к.с.) и два дизелови мотора (100 и 136 к.с.). През 2004 г. към тях се прибавиха 1.9 TDI (90 к.с.) и двулитровият TDI със 140 к.с., последван през 2005 г. от версия със 170 к.с. Подкрепление на бензиновия фронт дойде с модернизацията през 2006 г. под формата на 1.4 TSI (140 к.с.). Турбокомпресорният бензинов агрегат се труди с много повече сили от по-старите атмосферни мотори и при това е и по-икономичен. С 2.0 Ecofuel (109 к.с.) се появи първият вариант на природен газ. През 2008 г. VW въведе икономичния 1.9 TDI Blue Motion (105 к.с.). През 2009 г. последва работещ с природен газ вариант на 1.4 TSI със 109 к.с. и най-после през 2010 г. за последната модернизация – нови 1.2 (105 к.с.) и 1.4 TSI мотори (все така със 140, както и със 170 к.с.). Нови са също 1,6-литровият (90/105 к.с.) и двулитровият дизел с впръскване common rail вместо предишното с помпа-дюза. Положителен страничен ефект от тази промяна е по-ниското ниво на шумове.

 

Каросерия:

 

Ъгловатата форма дава възможност кабината да предлага щедро изобилие от вътрешен простор за пътниците и багажа. Сгъващи и изваждащи се седалки на втория ред повишават гъвкавостта на багажното отделение, което поглъща от 695 до 1989 литра. Предлаганият по желание трети ред седалки присъства само в около половината представители на модела. Желаещите да се отличават от масата намират от 2007 г. в лицето на CrossTouran вариант с външност на всъдеход. Ръждата изобщо не е тема.

 

Изработка:

 

Впечатлението за качество е на високо ниво. Дори екземпляри с шестцифрен пробег почти нямат склонност към тропане.

 

Безопасност:

 

ESP и до девет въздушни възглавници са част от серийното оборудване. В краштеста на Euro NCAP моделът получи пет звезди.

 

Ходова част:

 

Като изключим износените втулки на носачите и повредените маншони против прах, почти не са известни типични слабости.

 

Кой двигател ви препоръчваме

 

На сравнително тежкия Volkswagen Touran най-добре подхожда дизелов мотор и преди всичко 2.0 TDI със 140 к.с., който работи под предния капак на повечето употребявани бройки. По-рядко пътуващи с тънка кесия ще намерят в лицето на 1,6-литровия бензинов мотор един недотам динамичен, но здрав задвижващ агрегат. Значително по-уверено и икономично работи 1.4 TSI или в по-нови екземпляри базовият бензинов 1.2 TSI. С оглед на оплакванията от скъсани или разтеглени ангренажни вериги е хубаво да се купуват само автомобили с изрядно попълнени сервизни книжки.

 

От коя година да е моделът

 

Независимо че филтърът за твърди частици беше въведен серийно при TDI моторите едва от 2006 г., дори и по-ранни дизелови модели получават зеления стикер за екологичност. Климатикът влиза в серийното оборудване едва от модернизацията през 2010 г. Оттогава са на разположение и икономичните мотори 1.2 TSI.

 

Кое ниво на оборудване е подходящо

 

Почти две трети от всички произведени бройки Volkswagen Touran са с линия на оборудване Comfortline, една трета притежават предавателна кутия с два съединителя DSG. Това ви дава основание да се пазарите активно при по-зле оборудвани екземпляри.

 

Колко е надежден

 

Мнението на експертите от Dekra: При извършваните от Dekra технически прегледи Volkswagen Touran доказва стабилност при нарастващ пробег. В началото автомобилите показват повреди близо до средното ниво за класа, но с увеличаване на пробега стават значително по-добри от други съпоставими ванове. Слаби места са втулките на напречните носачи, повредени маншони против прах, както и регулирането на обхвата на светлините. По-специално при дизелите често се открояват забележки към електрониката на двигателя и съответно емисиите в отработилите газове./ams.bg