Употребяван VW Phaeton: лукс за народа

...

ИСТИНСКАТА КРАСОТА Е НЕВИДИМА ЗА ОКОТО. Тази мъдрост не впечатлява особено клиентите във високия клас автомобили. Доказателството: само 84 235 броя Phaeton са били купени за 15 години в целия свят – въпреки фантастичния интериор и сериозния фейслифт през 2007, 2010 и 2014 г.

Вероятно никога повече няма да видим автомобил като този от VW. Произвежданата ръчно в Дрезден лимузина изглежда като законен наследник на S-клас W140 на Mercedes. Благородният представител от концерна Bentley Continental Flying Spur се произвеждаше на същото място. Теглото на модела не е малко – 2100 килограма тежи базовата версия на Phaeton. Въпреки това със здравите двигатели 3.0 TDI ще се придвижвате доста добре. При спокойно каране разходът може да е около 9 л/100 км. По-лакоми, но не и по-динамични са V6 бензиновите двигатели.


Висока класа по отношение на комфорта на задвижване, но и с още по-скъпа поддръжка са V8 вариантът (335 к.с.), V10 TDI (313 к.с.) и фините W12 версии (420, респективно 450 к.с.). Макар че към момента най-евтините употребявани екземпляри струват около 10 000 лв., ще са ви необходими резервни средства за поддръжката. Последният собственик на нашия фотомодел изглежда не е разполагал с такива: след пробег от 200 000 километра колата е доста износена, на места некачествено пребоядисвана, кожените тапицерии на седалките са скъсани и неподдържани.
Макар че всичките 240 „коня“ все още са под капака, бордовият компютър сигнализира за проблеми с въздушното окачване, светлините и спирачките. Освен това инфотейнмънт системата не е в добро състояние. Повечето собственици на Phaeton са наясно, че предстоят сериозни разходи, когато лимузината влезе в сервиза непланирано. Тогава също така са необходими експерти, тъй като не навсякъде механиците са запознати със спрения преди пет години от производство топмодел на VW.

Специализирани сервизи като Rapacho в Людингхаузен (Северен Рейн-Вестфалия) се посещават от водачи на Phaeton от половин Европа. „Ако си купите евтин автомобил, след това може да инвестирате между 8000 и 10 000 лв. за ремонт“, казва управителят на Rapacho Юсуф Идин. Затова е препоръчително да търсите и да изберете добре поддържан автомобил. Сериозен аргумент за покупка е безупречната сервизна история: нерядко внимателната поддръжка свършва с изтичането на договора за лизинг.

ЧЕСТО ДЯВОЛЪТ СЕ КРИЕ В ДЕТАЙЛИТЕ

Основната конструкция е много солидна, но с напредване на възрастта си проличават явления вследствие на
умора по цялата техника. Типичните проблеми са дефектните елементи на инфотейнмънт системата, развалени
сензори за вратите и повредена вентилация в купето. Грозни, но не опасни са мехурите вследствие на
оксидация по долните лайстни на вратите и по капаците. Има също така проблеми с въздушното окачване –

най-вече причинени от сензори. Теглото от над 2 тона натоварва много предното окачване и спирачната уредба. Срещат се и проблеми с автоматичната трансмисия – заради несменяно масло.

ИЗВОД

Комфортът и качеството на материалите превръщат Phaeton в преживяване дори и в напреднала възраст. Заинтересованите трябва да знаят, че разходите за поддръжка не са непременно като за народен автомобил./ autobild.bg