Управителят на „Агромах” – Благоевград, Виктор Велев: За 22 г. изпълнихме над 300 обекта, ще приключим навреме отсечката от Благоевград до Крупник на АМ „Струма”, развиваме се успешно, защото инвестираме в хора и техника

 

Над 1000 семейства са свързани с „Агромах”, затова и отговорността ни е огромна, счупихме рекорд с 14 000 т асфалт, поставен за 24 часа по лот 4   

Сериозен проблем е липсата на квалифицирани кадри, партнираме си с гимназията по строителство в Благовеград и други училища, експерти от чужбина обучават наши екипи

В Западна Европа цената на километър стартира от 5 милиона евро и расте нагоре

 

 

Виктор Велев е мениджър на благоевградската фирма „Агромах” – лидер в сектора на инфраструктурното строителство и производството на материали за строителството. Той управлява компанията през последните 5 години, но от 15 години е част от нея. Виктор Велев е 37-годишен, роден е в Благоевград. Завършил е право, специализира икономика.

 

  • Г-н Велев, по кои ключови инфраструктурни проекти е работила и работи фирма „Агромах”?
  • Агромах има над 20-годишна история и ще е трудно да изброя проектите, по които сме работили. За 22 години сме изпълнили над 300 обекта – инфраструктурни проекти, ВиК обекти, пречиствателни станции, високо строителство, спортни съоръжения и зали. Построени са над 70 км магистрален път, над 1 000 км нови и рехабилитирани пътища от републиканската пътна мрежа. Изградена е над 10 км жп линия, над 1 000 км водопроводна и канализационна мрежа. Сами разбирате, че това е огромен обем, който ни поставя сред лидерите в бранша на национално ниво.

Що се отнася до 2017 г. – фокусирани сме в старта на строителството на лот 3.1. на магистрала „Струма”, който ще продължи трасето на магистралата от Благоевград до Крупник.

  • Страната е наводнена от фирми бушони. Как успявате да се преборите с конкуренцията им и да работите по обектите?
  • Бих ги нарекъл фирми еднодневки, които нямат стратегически цели и план за развитие, работят на парче, имат по 1-2 малки проекта годишно и са фокусирани върху еднократната печалба. „Агромах” е бегач на дълги разстояния. Не само защото вече толкова години не само оцеляваме, но и се развиваме успешно в силно конкурентна среда, но и защото знаем кое е най-важното за нас – да инвестираме в хора и техника. Екип от професионалисти и нови технологии и машини са в основата на нашата корпоративна стратегия. Този път не може да ни поведе в грешна посока.
  • Строителството е тежък бизнес, как успяхте не просто да се съхраните през прехода, но и да сте на водеща позиция в бранша? Какви са трудностите пред това да се прави истински бизнес в България?
  • Когато си вършиш работата както трябва, нещата се получават. През годините сме срещали огромно количество препятствия по пътя си. Не една и две кризи се случиха в страната за последните 22 години. Всяко икономическо сътресение се отразява и на строителния сектор, и то много сериозно. Предвидимостта на това обаче какви са правилата за правене на бизнес от страна на държавата е от огромно значение, за да може да се развива нормално една компания. Без значение с какво се занимава тя.

Другият сериозен проблем е липсата на подготвени кадри, който е сериозен и в нашия сектор. Секторът строителство не е единственият, но е сред основните потърпевши от липсата на квалифицирани кадри. „Агромах” е в тясна връзка с УАСГ- София, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград, с чийто екип си партнира в областта на осигуряване на стажове в реални условия за обучаващите се. По инициатива на компанията Професионалният колеж по икономика в града ще реализира проект за разкриване на нова специалност, свързана с обучението на кадри за управлението на строителни машини. Но и това не е достатъчно.

Затова работим и с компаниите – доставчици на техника, които обучават нашия екип с техни експерти от чужбина.

  • Как оценявате качеството на изпълнение на големите инфраструктурни обекти в страната?
  • Имайки предвид, че е практика инфраструктурните проекти да се печелят на база методика, в която с най-голяма тежест е ниската цена, мисля, че у нас се строи добре.

Разбира се, че постоянно и ние, и колегите усъвършенстваме работата си. Учим се от грешките и опита си и това е неизбежно.

  • Българинът поначало е недоверчив и стойността на всяка обществена поръчка се поставя под съмнение, което удря по реномето на изпълнителя и поръчители? Как ще коментирате този казус? Имате ли информация какви са стойностите в чужбина на подобни обекти?
  • В България продължава практиката инфраструктурни обекти да се търгуват по показател най-ниска цена. Донякъде логиката на тази политика е разбираема и логична – страната не може да си позволи големи разходи от националния бюджет и разчита на европейски средства, а те имат своите рамки. Проблемът е, че за да се построи качествено една отсечка, тя изисква средства за материали и техника, например. И за да не правим компромис с качеството, се опитваме да изстискваме максималното от търговските печалби. А това са парите за инвестиции в развитие и модернизация. Така че се надявам скоро да намерим златната среда. Не само ниската цена, а и предложеният подход и технически проект да имат своето сериозно значение.

Що се отнася до сравнението у нас и навън – разбира се, че в България се строи на много по-ниски цени от Западна Европа и съпоставими със стойностите в съседни на нас държави като Румъния, Сърбия и Македония, например. Но и там критерият за оценка е най-ниска цена обикновено, а и суровините са с подобни цени на нашите. В Западна Европа цената на километър стартира от 5 милиона евро и расте нагоре в зависимост от проекта.

  • Възможно ли е все пак да се краде от обществени поръчки в строителството? Коя от страните, участващи в обществените поръчки, има интерес от това?
  • Когато говорим за строителство, особено на пътища, е трудно да говорим за злоупотреби, най-малкото защото пътят е видим, остава, по него се пътува. Или си го направил, или не.

Ако не си построил качествено, няма да те потърсят или няма да спечелиш поръчка отново. Така че нито една от страните няма интерес от злоупотреби. В крайна сметка бихме излъгали сами себе си.

  • Докъде стигна АМ „Струма”, какви пречки срещате по строителството и как ще ги преодолеете?
  • В този програмен период на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” до 2020 г. трябва да се работи по лот 3 на магистралата, така че да са готови отсечките от Благоевград до Крупник и Кресна-Сандански. В този план е и строежът на тунела „Железница”, но там сме свидетели на проблемната ситуация с липсващите документи на кандидати, което спря процедурата. Надявам се новата администрация да рестартира бързо търга, защото тунелът на практика е в трасето, което ние трябва да построим, и всяко забавяне би довело до забавяне и на отсечката до Крупник.

Ние сме на финалната права преди старта на строителството, проектът е готов, предаден, чака се разрешение за строеж, за което тече процедурата.

Що се отнася до това какво ще се случи с Кресненското дефиле – тепърва предстои обществено обсъждане на решението, което се предлага, но очевидно няма време за губене.

  • Може ли да бъде изпълнена автомагистрала „Струма“ навреме? Как бихте коментирали новото трасе и тунелите през него? Добър и изпълним вариант ли са за магистралата?
  • Отсечката от Благоевград до Крупник, който ние изпълняваме, и Кресна-Сандански, който колегите строят, изглежда, че ще бъдат изпълнени навреме. Поне на този етап няма причина за безпокойство. Не мога да коментирам сроковете за другите участъци на тунел „Железница” и Кресненското дефиле, тъй като все още не са минали дори тръжните процедури.
  • От колко време сте начело на „Агромах”? Кой е най-трудният и кой най-силният период на фирмата?
  • Управлявам компанията през последните 5 години, но съм част от „Агромах” повече от 15 години. И всъщност кой е начело, не е най-важното, защото работим в екип.

Така се справяме и с трудностите – заедно, и то не само с екипа на „Агромах”, но и с нашите доставчици, партньори, подизпълнители, които имат изключетилно големи заслуги при реализирането на различните проекти, за което отново използвам възможността да благодаря на всички.

Строителството на магистрали и пътища е сериозна, обемна, отговорна и тежка работа. Така че обикновено най-трудните периоди са и тези с най-голямо натоварване. За 22 години сме минали през много такива. През 2015 г. буквално за няколко месеца в условията на високи температури и дефицит на време трябваше да построим лот 4 на „Струма” от Сандански до Кулата. Огромен обем работа с голям обществен интерес и очаквания. Сериозна отговорност, за да не загуби държавата ни и европейското финансиране.

  • Колко тона асфалт положихте за магистрали в България през последните 10 години?
  • Имаме голям капацитет, който удвоихме в последните 3 години с поредица сериозни инвестиции в нова техника, оборудване, технологии и разкрити нови работни места.

Ако трябва да дам конкретен пример – само през 2015 г. произведеният и положен асфалт е над милион и триста хиляди тона.

  • Имате ли рекорд по производство и полагане на асфалт за ден?
  • В периода, в който трябваше да завършим в кратки срокове лот 4 на „Струма”, сме имали дни с положен над 14 000 тона асфалт за 24 часа.
  • Колко хора работят при Вас?
  • Над 1000 семейства са свързани с „Агромах”. Затова и отговорността ни е огромна.