Управителят на общинската болница в Дупница д-р Вл. Миков:Дупка от 20 000 лв. в касата остави Р. Тимчев, открихме 2-те липсващи коли в окаяно състояние в столични квартали

Ексуправителят д-р Л. Таушански изправи на крака ортопедията след отстраняването на Пл. Соколов, запазваме нивото

Планирам съкращения под заложените 30%, ще обхванат само немедицински персонал в пенсионна възраст, с лихвите дългът на лечебното заведение удря 1,5 млн. лв.

21-01-06-uli-06-v-mikov-copy
Д-р Владислав Миков

Владислав Миков изнесе шокиращи факти за положението на лечебното заведение, където временно изпълняващ длъжността управител допреди 22 дни беше Росен Тимчев.

В касата на болницата липсват 20 000 лв., които са взети на ордер, но фактури няма, е установила проверката на одитната комисия с председател Илия Чорбаджийски. Голяма част от доставчиците през миналата година са останали без каквито и да било плащания. Установено е още, че са сключвани дублиращи договори. За телефони е имало два договора с два оператора, като сумата за единия е била 2,70 лв. на сим карта, а за втория – около 10 лв. Два телефона са били заприходени към болницата, общата им цена е около 2000 лв. Единият не е върнат, а другият е с повреден дисплей. Бонус от 5000 лв. за сключения договор не е заприходен в болницата. Дублиращ договор е имало и за ремонт на рентгеновата апаратура.

21-01-06-uli-06-d-nedin-copy
Доц. Недин

„Апаратите за хемодиализа на документи се водеха все още в болница, но липсваха. Преди дни на комисията бе предоставен протокол за бартер с автокъща от Самоков, с който се доказва, че болницата е заменила хемодиализните апарати за ремонт на покрива на хирургичен блок.

21-01-06-uli-06-copy
Двата автомобила, открити в София, вече са в двора на болницата.

След разговор с юристи се оказва, че това, меко казано, е оспоримо. Има договор със същата фирма за ремонт на покрива, но той не е за 12 000 лв., както е упоменато в договора за бартер, а е за 6005 лв. и тези 6005 лв. са изплатени. Апаратурата в момента работи в болница в град Троян”, обясни управителят. Във връзка с двата автомобила на болницата, които липсваха, д-р Миков оповести, че вече се намират на паркинга на лечебното заведение. Колите са били открити на два различни паркинга в София, като са установени редица повреди по тях. Едната кола е била паркирана пред жилищна сграда в кв. „Горна баня”, а втората – в кв. „Надежда”. Тимчев завел шофьори на болницата в столицата и им показал къде са автомобилите. Единият обаче се оказал със скъсан ремък, а другият без бензин. И двата автомобила били с паднали акумулатори. Предното стъкло на единия е пукнато, пробит е и калник, за което се наложило допълнителен ремонт. Единият автомобил е бил оставен в София през юли месец, а другият през ноември. Установени са разлики в километражите.

157-01-05 Росен Тимчев
Росен Тимчев

Д-р Миков обясни също, че хирургичният блок е с изрязани радиатори и липсваща отоплителна система и в момента се плащат безумни сметки, защото трябва да се използва ток. „Сметките за ток са над 20 000 лв. на месец, което ни натоварва допълнително финансово”, каза управителят.

За коктейла за празника на медиците са дадени 3000 лв., заприходени като представителни разходи по отделенията. Проверяващите са констатирали, че са изтрити файлове на някои компютри; липса на архив на документооборота с НЗОК и РЗИ; липса на основни документи, свързани със споразумения, график на доставки и плащания; липса на документи за проведени обществени поръчки.

134-12-01 taushanski
Д-р Любомир Таушански

За нередностите е подаден сигнал до община Дупница, който вероятно ще бъде препратен до прокуратурата.

На пресконференцията, на която присъстваше и доц. д-р  Димитър Недин, се разбра още, че от новото ръководство на болницата смятат да разширят дейността й. Както е известно, първоначалните намерения бяха да се закрият нефункционални отделения с цел финансова стабилизация. Пневмофтизиатрията бе едно от отделенията, за които се считаше, че са нерентабилни. „След направен обстоен анализ се оказа, че макар и малък, отделението носи приход за болницата, така че няма да бъде закрито”, посочи управителят. Ортопедичното отделение е най-добре работещото в момента, обясни още д-р Миков.

„Смятах да понижа нивото на компетентност на ортопедията, но след като д-р Любомир Таушански пое отделението от д-р Пламен Соколов, когото освободихме, резултатите се подобриха. Затова промених решението си”, добави Миков.

Ще бъде избегнато 30-процентното съкращение на персонала, предвидени в програмата на д-р Миков, с която той спечели проведения от общината конкурс. „Съкращенията няма да бъдат разковничето за спасяването на финансовото състояние на болницата, защото с увеличението на минималната работна заплата разходите за възнаграждения ще останат непроменени. Освен това с разширяването на дейността ще имаме нужда от персонал”, обясни управителят. Той се отказал и от намеренията си да съкрати голяма част от санитарите. Тъй като в терапевтичния блок в сградата на бившата Военна болница няма асансьор, се налага санитарите да пренасят пациенти с носилки към горните етажи на сградата. Съкращенията ще са много под заложените 30% и ще обхванат само немедицински персонал в пенсионна възраст.

Управителят оповести още, че в момента чака разрешителни от Министерството на здравеопазването за повишаването на нивата на компетентност на гастроентерологията и психиатрията. В тази връзка е сключен договор с още един специалист гастроентеролог, а на психиатрията се предоставя още едно помещение и тя ще бъде разширена с 10 легла. Други лекари няма да бъдат назначавани, тъй като необходимите специалисти за исканото ниво работят и в момента в болницата.

Целта на повишаването на компетентността е болницата да може да лекува пациенти, чиито заболявания се плащат по-скъпо от здравната каса, уточни управителят. Той съобщи още, че в АГ отделението са привлечени нови специалисти – д-р Ангелов и д-р Александрова, но други пък са напуснали болницата. Като пример посочи проф. Таджер. Той е получавал 2000 лв. твърдо месечно възнаграждение плюс средствата, които пациентите са плащали за избор на екип. „Предложих на проф. Таджер да получава 20% от сумата, която болницата получава по клинична пътека за лечението на един пациент. Той обаче отказа. Има такива хора, които са с нас в каузата за спасяването на болницата, но има и такива, които откровено ни изнудват. Имена няма да споменавам”, коментира д-р Миков.

Относно заплатите на персонала д-р Миков обясни, че ще се постарае занапред да започне регулярното им изплащане, а дължимите за предходни месеци възнаграждения ще бъдат издължени с парите от кредита. В момента фонд „Работна заплата” е 260 000 лв. Толкова са и месечните постъпления на болницата от здравната каса и собствените приходи.

До момента в общинската болница няма документирано дарение от страна на общинския съветник от „Движение 21” д-р Пламен Соколов, съобщи още управителят. Както е известно, на заседание на местния парламент миналата година д-р Соколов със специална декларация обяви, че ще дари на общинската болница заплатата си на общински съветник.

„Не знам за такова дарение. Извършените ремонтни дейности в болницата са фактурирани и изпълнителите чакат да им бъдат изплатени”, каза управителят Миков в отговор на въпрос истина ли е, че като завеждащ ортопедията Пламен Соколов е плащал ремонти в хирургичния блок. За тези плащания Соколов се похвали на пресконференция в края на миналата година. Новият управител съобщи, че ще обяви конкурс за завеждащ ортопедично отделение, тъй като д-р Соколов вече не работи в болницата. Съпругата му д-р Кармелита Кацарска също е освободена. Тя е била назначена от бившия управител Росен Тимчев с трудов договор в клиничната лаборатория. Д-р Соколов е получавал около 1000 лв. месечно възнаграждение като завеждащ ортопедията. Приблизително толкова е взимала и д-р Кацарска. И двамата са били на работа за по 2 астрономически часа дневно, 5 дни в седмицата.

1,2 млн. лв. са задълженията на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Дупница, съобщи управителят д-р Владислав Миков на пресконференция. С лихвите дългът стига 1,5 млн. лв. Най-сериозният проблем пред общинската болница остават задълженията, категоричен е шефът на общинското здравно заведение, който зае поста преди по-малко от месец. Стана ясно още, че чрез частен съдебен изпълнител в края на декември миналата година са погасени 220 000 лв. Разплащането е извършено за сметка на фонд „Работна заплата“. Новият управител е направил постъпки за изтегляне на банков кредит до 1 млн. лв., за което получи разрешение от Общинския съвет. Заемът ще бъде използван само за изплащане на стари задължения. Кредиторите са вдигнали запорите на сметките на здравното заведение, тъй като с повечето от тях са сключени споразумения за разсрочено плащане. Продължават преговорите за разсрочване на задълженията и с други фирми.