Уредникът Катя Йоцова: Графикът за изложби в дупнишката галерия е пълен, поканени са Ставри Калинов, Николай Делиянев, Люсиен Димитров…

Катя Йоцова
  • Десетки посетители видяха скулптура на Андрей Севдин и картина Николай Янакиев на изложбата „Приятели”

Изложбата „Приятели” в чест на покойния уредник на дупнишката галерия събра много ценители. В нея се включиха 46 творци, които представят скулптура, живопис, графика, съвременни дигитални техники и приложни изкуства. В изложбата са включени и творби на покойния Андрей Севдин, който е основател на станалата вече традиционна изложба.

Скулптурата с дървопластика на Андрей Севдин


„Изложбата е традиционна и съществува от 2003 г. Първоначалната идея е била да се съберат петима съученици и приятели от Художествената гимназия в София, сред които беше и Андрей Севдин. От петима души бройката се е разраснала до неимоверните 46 участници, колкото ще бъдат тази година. Числото варира, защото не всички могат да участват всеки път, имат пленери и частни изложби. По-скоро бих я нарекла академична изложба, много е разнообразна”, сподели уредникът на Галерия „Околийска къща” Катя Йоцова.
Други интересни автори, които представиха свои творби в Дупница, са приятелят на покойния Андрей Севдин – Калин Балев и Емануела Ковач, която е преподавател в секция „Графика” в Художествената академия и участва с две платна. Личат още и имената на проф. Васил Вълев, доц. д-р Цветан Стоянов, Васил Колев, Страхил Ненов, Симеон Панайотов, Емил Лазаров и карикатуриста Ишхан Нигохосян (Шани).
„Това са все водещи имена за България, получаващи най-различни награди. Да не пропусна и председателя на Съюза на българските художници Любен Генов, който ще се представи с две платна. Имаме скулптура на Андрей Севдин от дървопластика и глава от камък, както и керамика на Момчил Мирчев. Директорът на галерията в Благоевград Иван Милушев, който е дупнишки зет, също се представи с три графики. За пръв път в изложбата „Приятели” участва и пернишкият автор Дончо Захариев, който спечели първа награда на Съюза на българските художници. От Перник са общо 8 художници, тяхната група е много стабилна”, каза още Катя Йоцова. Пранира се в Галерия „Околийска къща” да има специална експозиция от Историческия музей в Панагюрище за 3 март. „Миналата година ми предоставиха самостоятелна изложба на Олга Брадистилова, която е родом от Панагюрище и завършва нашата Художествена академия през 1926 г. След това тя специализира в Рим и е световноизвестен автор, призната е за майстор на портрета и на голото тяло. Представете си през тези години българка да бъде призната за майстор на голото тяло. Изложбата беше невероятна!”, добави уредникът.
Катя Йоцова разкри, че графикът й за изложби през 2019 година е пълен.  Планирана е експозиция на младия живописец Николай Делиянев, който живее и твори в Италия. Реставраторът, занимаващ се и с живопис, Илия Борисов и неговият приятел и скулптор Люсиен Димитров, който пък живее в Чикаго, също ще имат изложби през годината.
През април ще бъдат показани творби на починалата преди десетина години дупничанка Юлия Равелова, а през октомври за празника на града се планира да има и изложба на известния и един от водещите в страната художници Момчил Георгиев. Друго интересно име е това на Ставри Калинов. Идеята е той да бъде представен през май – както в Галерия „Джамията”, така и в Околийската къща, тъй като неговото творчество е огромно. Николай Янакиев също сигурно ще бъде представен за 65-годишния му юбилей, който ще бъде на 23 юни.
„Има доста изложби в града и ще продължава да има. Аз започнах работа тук на 17 март 2016 г. и само до октомври същата година имах 19 събития. В тях освен изложбите включвам и концерти, понеже съм пианистка. Мои колеги идват да свирят тук на цигулка с пиано или само на пиано и само на цигулка. Правя и пърформанси, озвучени с цигулка и китара. Много е трудно и честото правене на изложби за сам човек. Представете си всичките тези картини как ги свалям и опаковам само с двете си ръце. Работата е много трудоемка, но добре че има приятели, които доста ми помагат. Самото товарене и карене по градовете си е трудна работа. Не виждам чак такъв интерес от страна на дупничани към изложбите, но дано да има все по-голям”, завърши Катя Йоцова.