Уроците на духовния учител Шамс: Извикаш ли добри неща, светът ще ти ги върне, злослови ли някой срещу теб – говори добри неща за него

 

 Бог не е прикован в джамия, синагога или църква, Бог е в сърцето

31-09-01-u

Руми (1207-1273) е бил персийски поет, живял през 13-и век. През последните седем века влиянието му е надхвърляло международни граници и етнически разединения. Стиховете и думите му са сред най-възхваляваните из духовните общности, но по-малко известно е, че вдъхновението и духовното влияние в произведенията на Руми идват от неговия наставник, носещ името Шамс от Табриз (1185-1248). Следват 20 цитата на Шамс, отразяващи влиянието, което той е оказал върху Руми, и изразяващи духовното ни пътуване през живота по един интелектуален и пречистващ начин.31-09-01-%d1%88%d0%b0%d0%bc%d1%81-%d0%be%d1%82-%d1%82%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%b7

  1. „Вместо да се противопоставяш на промените, предай се на тях. Позволи на живота да бъде с теб, а не против теб.”
  2. „Вселената е завършена същност. Всички неща са свързани с невидими конци. Нечия тъга от другия край на света може да накара целия свят да страда; нечие щастие може да накара целия свят да се усмихне.”
  3. „Живот без любов е безсмислен. Не се чуди към каква любов да се стремиш – духовна или материална, божествена или светска, източна или западна… разделенията водят единствено до още разделения. За любовта няма етикети, няма описания. Тя е такава, каквато е, ясно и просто. Любовта е водата на живота.”
  4. „Повечето конфликти и обтегнати отношения се коренят в езика. Не обръщай голямо внимание на думите. Езикът няма място в измерението на любовта.”
  5. „Като планина е този свят.

Ехото зависи от теб самия.31-09-01-e

Извикаш ли добри неща,

светът ще ти ги върне.

Извикаш ли зли неща,

светът ще ти ги върне.

Злослови ли някой срещу теб,

говори добри неща за него.

Промениш ли себе си,

променяш и света.”

  1. „По света има повече фалшиви учители, отколкото звезди. Истински е онзи учител, който ти помага да видиш вътрешното ти изящество, а не онзи, който търси възхвала и последователи.”
  2. „Не търси рая и ада някъде в бъдещето. И двете са налице в настоящето. Всеки път, когато успяваме да обичаме без очаквания, пресмятания и уговорки, ние действително попадаме в рая. Всеки път, когато се противопоставяме и мразим, попадаме в ада.”
  3. „Цялата вселена е събрана в човешкото същество”.
  4. „Истинската мръсотия не е навън, а вътре, в сърцата ни. Водата измива всички петна, но не и злобата и лошите намерения, вкоренили се в сърцата ни.”
  5. „Заключението от съветите на всички пророци е следното: Погледни в някое огледало.”
  6. „Независимо как те наричат хората, ти си такъв, какъвто си. Придържай се към тази истина. Запитай се по какъв начин искаш да изживееш живота си. Всички живеем и умираме – това е истината, пред която се изправяме сами. Никой не може да ни помогне. Затова внимателно се замисли кое е нещото, което ти пречи да си живееш живота така, както ти желаеш.”
  7. „Макар и отделните части да се променят, цялото винаги си остава едно и също. На мястото на всеки крадец, който напусне този свят, идва друг. На мястото на всеки добър човек идва друг такъв. По този начин не само че нищо не остава едно и също, но и нищо никога не се променя.”
  8. „Безсмислено е да се опитваш да разбереш накъде води пътят. Мисли само за първата крачка; останалото ще си дойде.”
  9. „Миналото е тълкувание. Бъдещето е илюзия. Светът не се движи през времето, сякаш то е права линия, преминавайки от минало към бъдеще. Вместо това времето се движи посредством и вътре в нас в безкрайна спирала. Вечността не означава безкрайно време, а просто безвремие. Ако искаш да изпиташ вечно озарение, изхвърли миналото и бъдещето от ума си и се задръж в сегашния момент.”
  10. „Можеш да познаеш Бог чрез всяко едно нещо във вселената, защото Бог не е прикован в джамия, синагога или църква. Но ако все пак искаш да узнаеш къде точно се крие, може да го намериш само на едно място: в сърцето на истински обичащия човек.”
  11. „Любовта е пътуване. Всички пътници, независимо дали го искат, или не, се променят. Никой не е способен да навлезе в любовта и да остане същият.”
  12. „Когато всеки се опитва да бъде нещо, ти бъди нищо. Слей се с празнотата. Човек трябва да бъде като гърне. Така както гърнето е придържано от празнотата в него, човек е придържан от осъзнатостта за своята нищожност.”
  13. „Миналото е мъгла, паднала върху нашия ум. Бъдещето? Просто един сън. Нито можем да познаем бъдещето, нито можем да променим миналото.”
  14. „За да се доближим до Истината и Вярното, ни е необходимо красиво и меко сърце. Всеки човек в даден етап от живота си се научава да бъде по-мек. При някои това става случайно, при други е породено от болест, при трети – от загуба на близък, при четвърти – от загуба на имущество… Всички се изправяме пред подобни ситуации и можем или да видим доброто в тях и да отворим сърцето си, или за жалост да видим поредния повод да го затворим завинаги.” Източник: Evolve and ascend