Условна присъда за жандармерист от Симитли, хванат с 267 кг нелегален тютюн

30-годишният бивш служител на Дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Национална полиция“ Даниел Кьосев от Симитли получи условна присъда за участие в организирана престъпна група с още деветима души за нелегално разпространение на тютюн, съобщава „24 часа“.

Мащабната полицейска акция бе проведена на 11 юни 2019 г. Няколко дни по-късно, на 15 юни, на автомагистрала “Тракия” до прохода Троянови врата, Кьосев бе заловен докато шофира лек автомобил „Волво“, в който имало 266,700 кг тютюн за пушене на стойност 66 674,98 лв. При обиск на апартамента му в Симитли били открити и 50 патрона калибър 9 х 18 мм, за които нямал разрешение за притежаване. Кьосев остана в ареста до януари 2020 г. и бе пуснат заедно с останалите участници на свобода под парична гаранция. Пред Софийски градски съд шестима от групата признаха вината си и получиха различни условни присъди. Бившият жандармерист бе осъден на 1 година и 10 месеца, с изпитателен срок от 3 години и 6 месеца.

Останалите от престъпната група са от сатовчанските села Слащен и Абланица, от гр. Шивачево, Твърдица. Един от членовете, от Русенско, е починал през 2020 г.

Разследването бе на Специализираната прокуратура срещу 10 лица за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с преработка и разпространение в страната на тонове нарязан тютюн, без надлежно разрешително и без плащане на дължим акциз.

Сформирането на престъпното сдружение започнало през януари 2017 г. Организатора на групата бил Е.Л. Имало три бази за преработка на тютюн в с. Черна вода, Русенско, в гр. Сливен и в сграда за варене на ракия в Симитли. Там, в наети складови помещения, участници в групата доставяли с камион и лични автомобили изкупен от производители тютюн на бали в количества, достигащи 1000-1500 кг. Листната маса била нарязвана, ароматизирана и опакована в найлонови пакети с етикети на популярни марки. Дилъри на групата доставяли готовата продукция на крайни клиенти най-често с лични автомобили. Продавали 1 кг за около 45 лв.

Първоначалното финансиране на дейността, в т.ч. оборудването на производствените бази, осигурил организаторът на групата. По негово разпореждане всички плащания за покупка на суровина минавали през лицензирана фирма за разплащания. По този начин била акумулирана и печалбата от незаконната дейност – събраните суми били превеждани на близки на Е.Л., който от своя страна разпределял „възнагражденията“ на участниците, съобразно техния принос.

Всеки от членовете бил със строго определени функции и място в йерархията. Непосредствено след организатора на дейността стояли тримата отговорници на базите. Следвали куриери, резачи, овкусители, опаковчици, разпространители на готовия тютюн.

Дилърите изпращали заявки на съответния отговорник на база, въз основа на което бил организиран поредния цикъл на преработка и пакетиране.

Ценен доставчик на тютюн на редовните клиенти се оказал привлечен в групата служител в Дирекция „Жандармерия“. В качеството си на полицай той избягвал щателни проверки на личния си автомобил от колеги от Пътна полиция. Най-често получавал готовия за продажба тютюн докато е на смяна. Прибирал пакетите в паркирания си пред службата личен автомобил и след приключване на работа ги разкарвал към крайни клиенти.

При неутрализиране на групата на 11 юни 2019 г. полицейският служител не е задържан. Въпреки заплахата да бъде разкрит, той продължил доставки до 15 юни 2019 г., когато е задържан на магистрала „Тракия“ с претъпкан с бали тютюн автомобил.

При задържането на участниците в групата в две от производствените бази е намерен и иззет тютюн без бандерол, за който дължимият акциз надхвърля 81 000 лв.

Жандармеристът Кьосев е от Симитли и е в системата на МВР от 2015 г. Баща му Васил Кьосев също е бил служител на жандармерията и работел в сектора, който отговарял за охраната на сградите на президентството и парламента.