Условно наказание „лишаване от свобода“ и голяма глоба за 30-годишна жителка на Бобов дол, нарушила предписание за карантина

РС – Дупница одобри споразумение и наложи наказания „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изпълнението на което се отлага за срок от 3 години и „Глоба“ в размер на 10 000 лв. на подсъдимата Д. Ш. от гр. Бобов дол. Тя се признава за виновна в това, че на 29.12.2020 г., в гр. Бобов дол е нарушила мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората, като е нарушила предписание за поставяне под карантина, считано от 24.12.2020 г. до 02.01.2021 г., напускайки мястото, на което трябва да пребивава, за срока на предписанието и е пребивавала на обществено място по смисъла на Закона за здравето, като деянието е извършено по време на пандемия, свързана със смъртни случаи – престъпление  по  чл. 355, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК.

Определението на РС – Дупница, с което е одобрено постигнатото споразумение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Осем са делата по този текст от НК през 2020 година в РС – Дупница. От началото на 2021 година съдът е разгледал две дела, като по едно от тях е  отхвърлил постигнатото споразумение, с което майка се признаваше за виновна, че детето й е нарушило предписание за карантина.