Успех! 17-годишната Александра от Кюстендил изобрети колело на бъдещето и спечели национална награда

Най-младият изобретател от Кюстендил – 17-годишната Александра Умленска, спечели първо място в Националния конкурс за СТЕМ науки. Целта на конкурса е да се поощрят талантливи ученици в областта на науките STEM в училище, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират. Александра завоюва отличието със своето изобретение The Past Future Bikе, или т.нар. Колело на бъдещето. Тя вдъхва живот на старо счупено колело, за да рециклира неизползваема вещ. За задвижването на механизма използва пневматика, добавя и малка шпионска камера, аларма, соларна батерия, стойка за телефон, километраж, светлоотразителни части и микроконтролер.

Уникалният проект на отличничката от Природоматематическата гимназия в Кюстендил впечатли журито и спечели безапелационно златото в категория “STEM и спорт”.
“Изключително съм щастлива за наградата, тъй като беше неочаквана”, каза за “Вяра” Александра Умленска. Тя и преди е печелила награди от конкурса, но за първи път е отличена в категория, свързана със спортната дейност. Ето какво сподели още  талантливата кюстендилка:
“На 4-годишна възраст за пръв път започнах да яздя, но когато започнах преди около две години да тренирам към една от фирмите в района на Националната конна спортна база, осъзнах, че за да бъдеш успешен в този спорт, са необходими изключително много тренировки. Започнах през лятото всеки ден да изминавам по 50 км с колело, като рекордът ми е 150 км. Така се зароди и любовта ми към едно от хобитата ми – триково каране. Когато създавах проекта The Past Future Bike, реших да го съчетая освен с нещо полезно, и с нещо интересно.

Тогава ми дойде идеята да включа към него триковото каране, което съответно доведе и до множество допълнителни тестове, за да се достигне максимално ниво на безопасност. До момента тази негова черта не беше ключова за състезанията, а механизмът, благодарение на който се задвижва от въздух. За да се постигне това допълнение на проекта, се използва контролер, който може да засича ключови жизнени показатели и околни характеристики като температура и влажност в единия си режим, а в другия включва игра с трикове”.
Предстои награждаването на победителите в Националния конкурс за STEM науки. До края на месец февруари Александра ще получи своя сертификат и златен медал.

Светлана ВИДИНСКА