Успешен археологически сезон при разкопките около черквата „Св. Спас” в Червен брег

 Емил Севдин с историците Анелия Геренска и Светла Петрова
  • Директорът на Историческия музей Анелия Геренска и ръководителят на разкопките на черквата „Св. Спас” в Червен брег д-р Светла Петрова: Разкрихме притвора на храма, питос, гробове, монети

 

Притворът на базиликата, питос, няколко гроба, сребърно копче, медна халка, масивен сребърен пръстен, керамика, метални и оловни предмети; части от стъклени кандила, железни фибули, монети и стенописи са били открити от археолозите при миналогодишните разкопки около средновековната църква „Възнесение Господне (Св. Спас)” в дупнишкото село Червен брег. Това са резултатите от археологическото проучване на обекта. За постигнатото разказаха директорът на Историческия музей в Дупница Анелия Геренска, научният ръководител на разкопките д-р Светла Петрова от НАИМ-БАН и назначеният през тази година като уредник в отдел „Археология” на музея Емил Севдин, стажувал 3 сезона на проучванията.

Историците са категорични, че сезонът през лятото на 2018 г. е бил успешен главно заради продължаването на разкопките. Така работата не се прекъсва и за 5 работни седмици 14 работници, основно от селото, са постигнали добри резултати.

Още подробности в печатното издание