Учебните заведения в Дупница търсят алтернативи за отоплението

В детската градина в кв. „Таушаница” и „Детелина” монтират климатици, при нужда ОУ „Е. Георгиев” и ПГ „Хр. Ботев” могат да минат на нафта

Училищата и детските градини в Дупница имат готовност да осигурят отоплението през зимата, но заради кризата търсят и алтернатива. В случай на недостиг, липса на природен газ или увеличение на цените, ще се разчита на допълнително финансиране от Министерството на образованието и науката. Това е посочено на работни срещи на кмета Методи Чимев с директорите на детските градини и училищата в общината, свързани с подготовката за новата учебна година. „Отоплителните инсталации на две от учебните заведения – ОУ „Евлоги Георгиев” и ПГ „Христо Ботев”, имат възможност да преминат на нафта/газьол. Алтернатива имат и някои от детските градини – във филиала на детска градина „Зора” в кв. „Таушаница” и в детска градина „Детелина” вече се монтират климатици. В останалите учебни заведения това не е възможно. При необходимост ще се разчита на допълнително финансиране от Министерството на образованието и науката. Общината ще съдейства във всяко едно отношение, като на срещата бе обърнато внимание на всеки от въпросите, поставени от директорите”, каза Ценка Стоянова – началник на отдел „Култура, образование, спорт и младежки дейности” към общината.
На срещата са присъствали д-р Райна Сапаревска от РЗИ-Кюстендил, ст. инспектор от РСПБЗН Николай Фотев, гл. инспектор Сергей Симеонов – началник „Охранителна полиция”, ст. инспектор Радослав Стоилков – началник група „Пътен контрол” при РУ „Полиция”- Дупница. Дадени са разяснения относно мерките за безопасност на учениците, както и отговори на въпроси на директорите.
„Д-р Сапаревска обърна внимание на новите изисквания, свързани с Ковид-19, карантинирането на заболелите, както и с дезинфекцията. Тя подчерта, че новият вариант на вируса е много вирулентен, но заболяването протича по-леко и отминава бързо. От полицията посочиха, че със стартирането на учебната година пред училищата ще има засилена охрана с патрулни полицаи”, допълни Ценка Стоянова.