Учениците в Пиринско с вечерен час, минават към онлайн обучение

Всички ученици от област Благоевград да преминат в онлайн обучение от понеделник – 24 януари, за срок от пет дни. Това реши на заседание Областният кризисен щаб. Предложението ще бъде изпратено до министъра на образованието и науката. Областният кризисен щаб излезе още с решение за въвеждането на вечерен час за учениците – до 20,00 часа, за да се избегне струпване в заведения. След този час учениците може да излизат само с възрастен придружител, пише още в решението на щаба.
Припомняме, кметът на Петрич Димитър Бръчков предложи преди дни учениците от 5. до 12. клас в общината да преминат на онлайн обучение заради влошената ковид обстановка и изпрати искането до МОН.
Причината мерките да бъдат насочени конкретно към учениците е високата заболеваемост в детска възраст, посочи д-р Веселка Мончева от РЗИ. Сред причините е и недостигът на педиатрични легла в лечебните заведения в областта, допълни д-р Мончева и даде пример с болниците в Разлог и Петрич, където леглата в педиатричните отделения са запълнени. Детските градини на територията на област Благоевград няма да бъдат затваряни, но ще се извършва филтър и няма да бъдат допускани болни деца, стана ясно на брифинга.
Към момента от варианта Омикрон на коронавируса са засегнати много хора, но те не търсят помощ в лечебните заведения, каза още д-р Мончева. Около 44 процента от интензивните легла в областта са заети, за неусложнените случаи заети са 72 на сто, но при необходимост има възможност да бъдат разкрити допълнително легла, обобщи д-р Мончева.
Благоевград продължава да е на първо място по заболеваемост като брой положителни проби, съотносими към брой жители на областта. Данните за сряда сочат 2314 положителни проби на 100 хиляди души население. Новите случаи са със 120 по-малко от предния ден, когато бяха 907. Covid центровете и болничните лаборатории отчитат между 72 и 74% положителни резултати от всички направени тестове. Covid зоните в областта са само две – в Петрич и Гоце Делчев. Там хората вече си плащат сами тестовете, тъй като безплатните са свършили. Болниците вече усещат първите сериозни симптоми на натиск от поредната вълна, макар и повечето заразени да се лекуват у дома, а тежките случаи да не са много, 80% от Covid леглата са запълнени, а интензивните са пълни почти 60 на сто.
Все повече деца се заразяват и разболяват. В държавната болница в Благоевград има Covid сектор и в детското отделение, но тежките случаи се насочват към София. Учениците се тестват само веднъж седмично – в понеделник, при положителен резултат се карантинират всички от класа.