Учениците от 5-и до 12-и клас в Кюстендилско и Благоевградско минават на онлайн обучение

Всички ученици от 5-и до 12-и клас в област Кюстендил от утре преминават към обучение от разстояние в електронна среда. Онлайн обучението за учениците от споменатите класове ще бъде за периода 12-27 ноември включително. Това решиха единодушно на свое онлайн заседание членовете на Областния кризисен щаб в Кюстендил. Заседанието бе свикано от областния управител Виктор Янев заради увеличаващия се ежедневно брой случаи на заразени с Ковид-19 и разрастващата се епидемия в Кюстендилска област.

Присъстващите членове на щаба се обединиха около тезата, че това решение ще запази живота и здравето на учителите, ще има превантивен характер относно родителите и учениците, както и ще се ограничи броя на случаите с коронавирусна инфекция в областта. „Разчитам на Мая Стойчева и експертите от РУО – Кюстендил да създадат необходимата организация, за да се следи как се случва образователният процес в областта“, заяви Янев.

Областният управител разпореди също контролните институции в областта да се ангажират с повече проверки по големите магазини и заведенията, за да се следи как се спазват противоепидемичните мерки там.

Пред членовете на кризисния щаб директорът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева – Николова даде информация относно броя на отсъстващите учители и ученици във всички училища от областта. „Броят на отсъстващите учители към този момент е 99, като от тях 28 са с положителни тестове за коронавирусна инфекция и 10 са карантинирани. 40 учители са с болнични за грипоподобни симптоми, останалите също са с болнични, но по други причини“, коментира началникът на РУО – Кюстендил.

Тринадесет са учениците с доказан Ковид-19 към днешна дата, но има 175 други контактни и карантинирани. Притеснително е, че много от учениците ходят на училище с грипоподобни симптоми. Във всички училища от областта процентът на отсъстващите ученици по класове е следният: 1-ви клас – 20%; 2-ри клас – 15%; 3-ти клас – 15%; 4-ти клас – 13%; 5-и клас – 20%; 6-и клас – 17%; 7-и клас – 20%; 8-и клас – 7%; 9-и клас – 10%; 10-и клас – 17%; 11-и клас – 11% и 12-и клас – 10%.

Учениците от област Благоевград от 5-и до 12-и клас пък ще учат дистанционно от 12 до 22 ноември. Това съобщи Ивайло Златанов, директор на РУО – Благоевград. Решението е взето след заседание на Областния оперативен щаб, а причината е повишението на заболели лица в последните 24 часа.

Това касае 11 училища, над 75 паралелки и над 2000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап на обучение. Засега учениците от начален етап на образование и детските градини продължават да функционират. Забранява се посещението на малолетни без придружител в търговски обекти тип мол.