Ученици “въртяха” конци за мартенички в Разлог

Първокласниците на Мария Калоянова посетиха Работилницата за мартеници в музея и нарисуваха своя Баба Марта

С много вдъхновение и прекрасно настроение – така ученици от първи “б” клас в ОУ “Никола Парапунов” в Разлог с класен ръководител Мария Калоянова се включиха в Работилницата за мартеници, която организира Историческият музей и община Разлог в двора на музея.

Директорът Христина Манова бе чудесен домакин и подготви страхотни цветни изненади за малките гости.

Заедно с Калоянова първокласниците “въртяха” конци за мартенички, украсяваха и апликираха с традиционните за този чудесен обичай конци – бяло и червено, и много се забавляваха.

Дворът на Историческия музей се превърна в една прекрасна работилница за мартеници, където първите за седмицата гости – малчуганите от първи “б” клас, истински се забавляваха, но и научиха много интересни неща.

За историята на мартеничките, за традицията и защо се закичваме с този хубав български символ на първи март, както и колко е хубаво да зарадваш приятел, като му подариш мартеничка. Ако пък си я направил сам, както и талантливите ученици – подаръкът е наистина безценен.

Христина Манова бе подготвила интересни материали за рисуване, като всяко дете показа творчество и въображение и оцвети и нарисува своя Баба Марта – пъстра, цветна, като палитрата от цветове, с които ни радва пролетта.

Гост на работилницата в музея бе и Лина Пъргова – обществен възпитател към МКБППМН – и заедно с децата в атмосфера на игри и настроение направиха красиви мартенички за детските ръчички.

Чудесното занимание, което освен весело бе и много образователно, приключи по оригинален начин, с много вдъхновение.