Ученици от Дупница спечелиха 3-то място на национално състезание по дебати

Трето място спечелиха възпитаници на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница на състезанието „Младежки дебати за климата“.

Ето какво споделиха от учебното заведение:

„Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, членове на клуб „Дебати“, участваха в състезание, организирано от фондация „ЕкоОбщност“. Дарина Василева, Ева Костадинова, Божидар Томанов, Катерина Николова, Христо Миланов и Асен Костов, разделени в два отбора – „Добротворци“ и „Миротворители“ дискутираха със свои съученици от София, Кюстендил, Русе и Димитровград теми, посветени на промените в климата и обусловените от тях миграции. В рамките на два дни, с много добро настроение и  плам, демонстрирайки знания по темите и умения за водене на дебати, нашите ученици усилено отстояваха позициите си. Отбор „Добротворци“ – Катерина Николова, Асен Костов и Божидар Томанов, в много оспорван дебат на полуфинал спечелиха трето място.

Темите за климатичните промени са изключително важни в борбата за устойчиво развитие на човечеството. “Чрез организирането на младежки дебати за климата се стремим да въвлечем младите хора още по-активно в обсъждане на проблемите, свързани с глобалното развитие, климатичните промени и миграцията и задълбочаващите се социални проблеми, обусловени от тях”, споделя Любомира Колчева – Директор на фондация “ЕкоОбщност”. “Тези теми вълнуват все повече младежите – те самите търсят информация по тях и се стремят да допринесат за тяхното разбиране и предлагането на работещи решения. Често са критични към мерките, предлагани от политиците и международните организации. Надяваме се, че сред младежите тук има такива, които през следващите години ще определят и прилагат политиките за климата.”

Отличното представянето на нашите ученици бе оценено от съдиите, които отбелязаха големия напредък на дебатьори. Клуб „Дебати“ е млад, създаден тази учебна година, но членовете са умни, амбициозни и готови за следващи предизвикателства.

Младежки дебати за климата се организират в рамките на проект “Климат на промяна”, финансиран от Европейския съюз по програма DEAR.“