Ученици, родители и учители обновиха музикалната зала в ОУ „Неофит Рилски” в Дупница, кръстиха я „Славчо Бижев”

Средствата за ремонт на залата са събрани от благотворителност, каза директорът Бистра Стойкова

Обновената музикална зала, кръстена на името на дългогодишния музикален педагог Славчо Бижев, бе открита с тържество в ОУ “Неофит Рилски” в Дупница. Залата е обновена със средства, спечелени с благотворителни инициативи на учениците, родителите и педагогическия колектив на учебното заведение. Откриването й е сред мероприятията за 120-ата годишнина от създаването на училището.

“Средствата за ремонт на залата, използвана за множество извънкласни дейности, са събрани с общите усилия на учители, ученици и родители, чрез организиране на благотворителни концерти, базари, кулинарни изложби”, каза директорът Бистра Стойкова.
В продължение на 30 години (от 1961 дo 1992 г.) покойният Славчо Бижев е бил музикален педагог, диригент на училищния хор, ръководител на акордеонен състав, духов оркестър и танцов състав, общественик. Свирил е на акордеон и саксофон, бил е и хорист, композирал е музика. Той инициирал построяването на залата, за което привлякъл много съмишленици. „Събудил е любовта към музиката у стотици деца. За много от тях музиката става професия и в момента са реализирани успешно в страната и чужбина”, посочи Бистра Стойкова.
Празника уважиха бивши учители, сред които Лиляна Пастушанска, Райна Айдарска, Стефан Чавеев, които са дали идеята залата да носи името на техния колега. Залата откриха учениците от вокалната група на учебното заведение. Те вдигнаха на крака публиката с “Питат ли ме дей зората”, която ученици, учители и родители изпяха заедно.