Ученичка от Симитли спечели първия национален форум „Арнаудови срещи 2020”

Христина Пенчева изследва празника Бъдни вечер в дома на баба Райна Гюрова

Призът за най-добър изследователски проект в първия национален форум „Арнаудови срещи 2020“ се присъди на деветокласничката Христина Пенчева от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли. Нейната разработка е под надслов „Бъдни вечер в моя роден край“.

Форумът бе организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе в партньорство с Регионално управление на образованието. В него участваха 50 ученици, студенти, млади учители и докторанти от Русе, Варна, Разград, Видин, Симитли, Джебел, Бяла и Две могили. Те представиха своите разработки в отделни категории: доклади, презентации и видеоклипове. Конкурсните творби бяха оценявани от жури с председател д-р Никола Бенин (преподавател в Русенския университет) и представители на културни и образователни институции.

С помощта на дескриптивния и статистическия метод ученичката от Симитли е успяла да реализира изследването си за обичая „Бъдни вечер” в село Брежани. Съдържанието на проекта й обхваща 7 глави, използвана литература и приложение – снимков материал и рецепта за традиционната питка „Боговица”. „Обичам българския фолклор. Харесвам брежанските народни песни, брежанските народни танци, брежанските празници и запазените традиции и обичаи в моето родно село. Опитвам се да ги съхранявам и да ги предавам на по-малките от мен. Приятно ми е да се занимавам с проучване и изследване на празниците ни, защото самата аз съм пряк участник в някои от тях. Изследвах Бъдни вечер в дома на баба Райна Гюрова – дом, на който вратите са отворени за всички гости от цялата страна. Надявам се с моя проект да допринеса за съхраняването и популяризирането на традициите и обичаите в родния ми край – село Брежани”, коментира Христина Пенчева.

Специално отличие получи и нейният учител по български език и литература – д-р Ангелина Василева. Наградите на отличените участници бяха връчени от научния ръководител на форума – д-р Капка Иванова, от началника на Регионалното управление на образованието – д-р Росица Георгиева и от директора на библиотеката – Теодора Евтимова.

Вълнуващо и незабравимо преживяване за младите изследователи беше възможността да се запознаят с личната библиотека на патрона на форума – акад. Михаил Арнаудов.

Христина е изключително дейна ученичка, която прославя училището и града. Тя участва в множество състезания, на които печели различни награди. Част от тях са: второ място за есе за 24 май, „Ученик на годината“ в областта на изкуствата, специалната награда на Радио Благоевград в Национален конкурс „Национален парк “Рила” – познат и непознат”, първо място за рисунка за 24 май, приз за най-добър младежки изследователски проект в областта на хуманитарните науки.